Till minne av en villkorslös kärlek

Bok av Jonas Gardell

Sex år efter Torka aldrig tårar utan handskar, som tog Sverige med storm, återkommer Jonas Gardell med en stor, episk roman.

Till formen en släktkrönika om den bortglömde författaren Jonas Gardell och hans familj. En familj som nog är bra på många sätt, men den tror inte på svaghet. Och kring sina hemligheter och icke önskvärda sanningar bygger man legender.

Men främst är Till minne av en villkorslös kärlek ett oemotståndligt kvinnoporträtt av Jonas Gardells mor, Ingegärd Rasmussen. Den excentriska frikyrkodottern, född i mitten av 1920-talet och kringskuren av sin tids alla begränsningar för kvinnor, som går till storms mot hela världen med stridsropet: jag måste vara fri!

Ingegärd lierar sig med Bertil, en framtidsman i 1900-tals Sverige, ett land i snabb förändring. Två drömmare som ska erövra världen.

När yngste sonen Jonas föds är Ingegärd nära att dö. Men när hon ligger med spädbarnet på sitt bröst och ser in i den nyföddes ögon förstår hon att för den här hjälplösa krakens skull måste hon fortsätta leva. Där och då bildar modern och sonen ett förbund som de aldrig ska bryta.

Till minne av en villkorslös kärlek är en episkt böljande roman om solidaritet och svek, skriven med humor och livsglädje och en smärta så stor att den får verkligheten att spricka.

Mindre

Sex år efter Torka aldrig tårar utan handskar, som tog Sverige med storm, återkommer Jonas Gardell med en stor, episk roman. Till formen en släktkrönika om den bortglömde... Mer

6 utgåvor
Välj utgåva
Till minne av en villkorslös kärlekSvenska - Inbunden
ISBN: 9789113084534
Till minne av en villkorslös kärlekSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789113088907
Till minne av en villkorslös kärlekSvenska - E-bok
ISBN: 9789113088891
Till minne av en villkorslös kärlekSvenska - Pocket
ISBN: 9789113090931
Till minne av en villkorslös kärlekSvenska - Pocket
ISBN: 9789113094601
Til minde om en betingelsesløs kærlighedDanska - Okänt
ISBN: 9788740656251
Betyg 5
Även om berättaren säger att det är Jonas Gardells historia han berättar får man nog säga att huvudpersonen i boken är Jonas egensinniga, frikyrkliga mamma. Ingegärd har en förkärlek för klickande ljud, ett stort behov av att vara fri, att framhäva att allt är hur normalt som helst och att släkten har god hörsel och ingen någonsin blivit dement, även om det självklart också förekommer detaljerade beskrivningar av resten av familjen (och för all del större delar av släkten) och som har stora planer för sig och sin makes framtid. I och med att modern nästan dör när yngste sonen Jonas föds bildas ett band mellan dem som inte kan brytas. Släkten, i synnerhet på den frikyrkliga sidan, håller alltid fasaden uppe, undanhåller sanningar för att det är otroligt viktigt hur det verkar utåt och är dessutom så smärttåliga att de inte tar värktabletter. Pappan överger familjen tidigt, men mamman vägrar att inse det, hävdar att han forskar i USA och försöker på alla sätt och vis intala, mest sig själv, att han snart ska komma tillbaka. Den lyckligaste tiden, trots att det var då mamman var minst fri, var småbarnsåren när familjen bodde i Stockholmsförorten där det vare sig fanns människor från södra Europa (eller därbortom) och bara några enstaka fall med t ex finskt, estniskt eller tyskt påbrå, vänsterhänta, plattfotade eller de som åt vitlök.

Boken har klara fiktiva inslag (bl a börjar den med att Jonas omkommer i en bilolycka endast 35 år gammal och på sin mors födelsedag till råga på allt) men visst finns det även självbiografiska inslag. Det är en gripande, störande, omvälvande, rätt tragisk och ändå kärleksfull berättelse kom kanske inte passar alla. Mig passar den dock som handsken.