Vad jag älskade

What I Loved
Bok av Siri Hustvedt
Konsthistorikern Leo Hertzberg upptäcker en fantastisk målning av en okänd konstnär på ett galleri i New York. Han köper tavlan och spårar upp dess skapare, Bill Weschler. Detta blir inledningen till en livslång vänskap. Leos berättelse, som spänner över tjugofem år, följer den växande vänskapen mellan hans egen familj och Bills - genom deras nästan jämngamla söners födelse, och de lyckliga åren då de bor i samma hus i Soho och gemensamt hyrt ett hus i Vermon under ferierna. Så drabbas de av en svår tragedi, och banden inom och mellan de båda familjerna spänns till det yttersta. Siri Hustvedt föddes 1955 i Minnesota av norska föräldrar. Numera bor hon i Brooklyn, New York tillsammans med sin make, Paul Auster, och deras dotter. Men romanen Vad jag älskade fick hon sitt internationella genombrott.
New York, konst och familjetragedier framfört med ett elegant språk. Jag är svag för det episka och den här romanen utspelar sig under 40 år!
Handlar om ett intellektuellt gäng som rör sig i New Yorks konstkrets runtom 1980 och framåt. Det blir kärlek, det blir sorg, det blir spänning och åldrande. Berättelsen är vacker, och språket likaså. Det är en mysig men stillsam och föga spännande läsupplevelse till en början, men spänningen tätnar mot andra halvan av boken och det blir en riktig bladvändare.