Allting gott och alldeles för mycket

Life Is a Banquet : A Food Lover?s Treasury of Recipes, History, Tradition, and Feasts
Bok av Edward Blom och Gunilla Kinn
I den här kokboken, som dessutom vunnit ett internationellt pris, bjuder Edward Blom på recept. Det är allt från oktoberfest till julmat, husmanskost, gåsmiddag och cocktails. Här finns rejäla grytor och annorlunda festmat, men också tips på baksmällelunch och fyllemacka. Inspirationen kommer från Sverige, Tyskland och Frankrike och han delar också med sig av släktrecept.
Om man charmas av Edward Blom och hans kärlek till rejäl mat, är den här boken ett måste. Själv äter jag inte ens kött, så en majoritet av bokens recept är inte aktuella för min del, men jag tycker ändå om att bläddra och läsa i boken. Boken blir som ett besök i Edward Bloms värld, eller i alla fall i hans kök, och han delar generöst med sig av tips, recept och sina tankar om mat. Det är också en delvis lärorik bok eftersom han som mathistoriker har mycket intressant att berätta.

Boken känns typiskt Edwardsk där ingredienserna mäts upp med yviga svängar och där portionsangivelserna är väl tilltagna samtidigt som han förväntar sig att man också ska äta förrätt och dessert eller ost. Han vill att vi ska bli ordentligt mätta, med andra ord.

Boken är indelad i olika temakapitel och illustrerad med snygga fotografier. Det är fint att se ansikten från hans bekantskapskrets dyka upp runt matbordet. Riktiga människor istället för inlånade snyggingar som ska sitta runt bordet och se sociala och glada ut.