24 goda gärningar

Jenny Fagerlund

Två år efter att Emma förlorade sin man på julafton känns livet fortfarande meningslöst. En äldre herre får Emma att komma på en idé, fram till jul ska hon göra en god gärning om dagen. Hennes projekt får henne att träffa massor av nya människor, men blir ensamheten mindre kännbar?.

4 utgåvor
Välj utgåva
24 goda gärningarSvenska - Inbunden
ISBN: 9789113083162
24 goda gärningarSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789113089287
24 goda gärningarSvenska - E-bok
ISBN: 9789113088860
24 goda gärningarSvenska - Pocket
ISBN: 9789113094618
En helt underbar bok där en kvinna vill göra goda gärningar innan jul.Man kan läsa kanske läsa den som en adventskalender.
24 goda gärningar är en varm, allvarlig och romantisk berättelse om hur ensam julen ibland kan kännas och hur svårt det kan vara att gå vidare.
Detta är tredje bok jag har läst av författaren efter Ett litet steg på vägen och Med hälsning från Båstad och älskade detta pärla mest av alla! .
—————
En mysig och underbar feelgood julbok som innehåller kärlek, sorg och smärta, vänskap och relationer som betyder något. Älskade huvudkaraktären Emma väldigt mycket.
En charmig bok helt enkelt som tog slut för fort!
Betyg saknas
För två år sedan förlorade Emma sin man. Och inte på vilken dag som helst, utan på självaste julafton. Trots att det var en olycka så kan inte Emma sluta att beskylla sig själv och tänka tillbaka på det gräl som de hade sekunderna innan Niclas miste livet.

I boken 24 goda gärningar får man följa Emmas kamp tillbaka till livet, hur hon sakta men säkert återfår livsgnistan efter många månader av mörker. Man får följa med i smärtan som uppstår när man förlorar den man älskar och sorgen att rensa ut garderoberna med hans kläder.

Emmas syster Magda är envis, tjatig och jobbig men det är ju för Emmas egen skull. Det är tack vare Magdas envisa tjat som Emma kommer igång med sitt projekt om att göra 24 goda gärningar, en god gärning per dag ända fram till jul. Det ska få henne att tänka på något annat och göra tiden kring jul lite lättare att hantera.

Projektet börjar lite halvdant då människor i hennes omgivning inte verkar uppskatta och vilja ta emot den hjälp som Emma erbjuder. Men allt eftersom så släpper det och Emma lyckas med sina goda gärningar. Det får henne inte bara att bearbeta det som har hänt och ta sig igenom de annars så jobbiga dagarna utan hon börjar faktiskt också att må bra.
I början gör Emma gärningarna bara för att hon måste, för att hon har bestämt det men mot slutet så uppskattar Emma verkligen att göra människor glada.

Emma som tidigare har känt sig ensam sedan Niclas gick bort får tack vare sina goda gärningar flera nya vänner som förgyller hennes liv. Människor som har funnits där runtom henne men som hon inte har gett någon uppmärksamhet tidigare, knappt ens lagt märke till. När julafton väl kommer så har Emma berikats med nya vänner, ny kärlek, en hund och lycka över att hennes butik inte behövde gå i konkurs.

Jenny Fagerlund har verkligen förmågan att ta en med i spännande handlingar och djupa känslor. Man vill så gärna att det ska ordna sig för Emma, att hon ska våga släppa taget och gå vidare för att kunna släppa in nya människor i sitt liv. Samtidigt som man förstår våndan när hon viker ihop Niclas kläder och fyller sopsäckar som ska slängas. Att hon håller på vad det egentligen var som hände Niclas fram till slutet av boken gör att man bara vill läsa mer och mer för att få reda på vad som faktiskt hände och varför Emma beskyller sig själv för det.

Jag skulle rekommendera boken till de som har förlorat någon nära, till de som vill läsa en härlig feelgood-roman och de som vill försvinna in i någon annan värld för en stund.