En lögn att lita på

Believing the Lie
Bok av Elizabeth George
Kommissarie Lynley har ingen anledning att misstänka några oegentligheter när han sätts att utreda en roddolycka i en rik familj. Men familjen Faircloughs hemligheter är lika imponerande som dess förmögenhet och bakom den brittiska fernissan döljer sig människans lägsta sidor. Thomas Lynley blir minst sagt konfunderad när han skickas på hemligt uppdrag i Lake District för att utreda dödsfallet med Ian Creswell. Creswells morbror och arbetsgivare, den nyligen adlade industrimagnaten Bernard Fairclough, vill undvika att den brittiska skandaltidningen The Source ska få kännedom om utredningen. Dödsfallet har rubricerats som en vanlig drunkningsolycka som inträffat under en av Creswells många roddturer på Lake Winder­mere, så ingenting tyder vid en första anblick på att något annat skulle vara fallet. Eftersom Lynley till varje pris måste und­vika att bli igenkänd under utredningen ber han sina två vänner Simon och Deborah St James att hjälpa till med den. Deras efterforskningar visar att klanen Fairclough flödar över av hemligheter, avundsjuka och rivalitet. Fairclough pekar ut sin egen son Nicholas som den huvudmisstänkte, en nykter alkoholist och före detta narkotikamissbrukare som numera ägnar all sin tid och kraft åt att försöka bygga upp ett eget rehabiliterings­center. Dessutom finns det dramatiska omständigheter i Ian Creswells förflutna. Den döde har nyss lämnat sin fru för en ung iransk man, även han anställd i Faircloughs imperium, och de båda männen hade ansvaret för Creswell två barn. När Lynley får allt djupare insyn i familjen Faircloughs mellanhavanden krackelerar den fina fasaden och fram skymtar bilden av en familj där ingen drar sig för att utnyttja de andra genom svek, lögner och utpressning.
Den allra sista boken av Elizabeth George som jag fick våren 2015 efter en god väns föräldrar är En lögn att lita på. Nu vet jag att författaren har skrivit ytterligare två böcker efter denna, som kom ut 2012.

Den här gången får Thomas Lynley ett specialuppdrag av högsta chefen, nåt som förstås irriterar hans närmaste chef. Den senare har Lynley för övrigt ett förhållande med, vilket komplicerar saken, naturligtvis. Lynley åker till Lake district för att undersöka ett mystiskt dödsfall som klassats som en olycka. Till sin hjälp tar han sina vänner Simon och Deborah och på hemmaplan gör Barbara Havers en del jobb åt Lynley vid sidan av jobbet. Det visar sig bli en härva av lögner och familjehemligheter som rullas upp. Boken innehåller dessutom inte enbart ett homo-tema utan även ett trans-tema. Utöver detta tillkommer en skvätt porrfilmsinspelning, lite utpressning och ett mått otrohet. Vidare är naturligtvis inte heller Lynleys, Simons och Deborahs eller Barbara Havers liv okomplicerade. För att inte tala om Barbaras granne som får sitt livs chock mot slutet av boken.

Elizabeth George har som vanligt skrivit en tegelsten. Boken är på närmare 640 sidor och den är tung att hålla i. Ibland blir innehållet pladdrigt dessutom, men jag tycker att författaren har skärpt till sig i de senaste böckerna. Trots det anser jag att ”allt” verkligen inte behöver vara med i en deckare. Det är inte mängden som gör en bok bra, utan det spännande och framför allt det oväntade. Som sist tycker jag att själva huvudhistorien är den minst spännande och historierna runt omkring är desto mer intressanta.

Mitt omdöme blir högt.