Boken om lagom

The book of lagom : the swedish way of living just right
Bok av Göran Everdahl
Göran Everdahl beskriver detaljerat om begreppet "lagom" och vad det betyder för den svenska mentaliteten och kulturen. I en tid där allt fler strävar efter perfektion kan det vara bra att leva lite mer lagom. Lagom innebär inte för mycket, inte för lite. Med andra ord hållbart med en lagom balans mellan jobb och privatliv.
Detta är en riktigt härlig och intelligent bok om begreppet "lagom". Det är en väldigt underhållande bok, samtidigt som den väcker många tankar. Vad är egentligen lagom? Vill vi leva ett lagom liv? Varför använder vi begreppet lagom så ofta? Dessa tankar samt många fler dyker upp medan jag läste boken.

Svenskar älskar att använda begreppet lagom. Vi använder det så ofta att det har spridit sig över hela världen. Varför? Jo, för att det speglar vårt samhälle och vårt sätt att tänka. Lagom betyder "inte för mycket, inte för lite" vilket på många sätt är typsikt för svenskar. Vi strävar efter en balans. Vi vill leva balanserade liv där jobb och privatliv är i balans. Vi äter gärna nyttigt så länge det balanseras av att vi då och då kan unna oss en fika. Vi skojar till det och har roligt, men det balanseras av att även vara seriösa. Mellanmjölk, mellanöl, fredagsmys och många andra saker är ytterligare exempel på lagom-kulturen som råder i Sverige.

Boken är otroligt intressant och fick mig att själv reflektera över mitt liv. Den ger många Aha-upplevelser och insikter. Otroligt välskriven! Den finns även på engelska och kan passa som present till utländska vänner.