Tulpanpojken

Bok av Christina Wahldén
I slutet av 1945 anländer den elvaårige Wim till stationen i Nyköping. Han kommer från Holland, där den sista krigsvintern orsakade massvält, och är ett av många barn som tvingats flytta till ett nytt hem. I Nyköping är allt väldigt annorlunda. Här finns värme och mat, men ingen delar hans erfarenheter av kriget.
2 utgåvor
Välj utgåva
TulpanpojkenSvenska - Inbunden
ISBN: 9789129703290
TulpanpojkenSvenska - E-bok
ISBN: 9789129703764
Jag och dottern på snart 11 år har läst denna tillsammans. Wim från Holland kommer till Sverige via Rädda Barnen efter andra världskrigets slut. Han flyttar in hos en familj i Tystberga under 1 år. Vi får följa Wim och familjens ena dotter Britta genom detta år. Boken är baserad på en sann historia och vi båda blev stormförtjusta i den!
Det här är en gripande berättelse som passar såväl vuxna som yngre läsare. Det är väldigt lätt att känna med den elvaårige pojken och dra paralleller till vår tid med krig och ensamkommande flyktingbarn. Det är också enkelt att förstå krigets konsekvenser när man får ta del av dem genom en liten pojkes ögon. Boken är dessutom lättläst och ger de yngre läsarna en hel del historiska kunskaper som kan vara värdefulla i dessa tider.