Inlandet

Inlands
Bok av Elin Willows
"Elin Willows gestaltar skickligt känslan av främlingskap genom att låta tiden och rummet flyta ihop och bli en del av berättarens inre liv." GP "Inlandet känns som att krypa in i ett ide, eller som att få såren omplåstrade med is." M-magasin "Det är vackert, kärvt och känsligt berättat, om att vara stilla tills benen börjar vilja gå igen - en verkligt stark debut." SvD "En riktigt stilsäker debutroman." Arbetarbladet "en vackert skriven roman med fin blick för det som skaver mellan stad och land" VK "I kasten mellan sommarens konstanta ljus och vinterns eviga mörker gestaltar Willows något så ovanligt i utvecklingsromanen som erfarenheten att träffa ett val och stå fast vid det." Tidningen Vi "Stilsäker roman med sällsamt liv." DN Kan man börja om var som helst, skapa sig ett nytt liv någon annanstans? En ung kvinna från Stockholm fyttar till sin pojkväns hemort, ett litet samhälle i Norrlands inland, Platsen kallad. Men relationen tar slut redan innan de hunnit fram. Hon tar ett jobb på en mataffär och blir kvar på orten av skäl hon själv inte riktigt begriper. Sakta men säkert arbetar hon sig in i platsen, och låter den arbeta sig in i henne. Det nya samhället har andra, okända koder. Här lämnar man dörren olåst, super på Hotellet på lördagarna, kör bil på isen. Hur blir man en del av något nytt? "Inlandet" är en självlysande berättelse om uppbrott och förändring, skriven på avskalad, distinkt prosa. Elin Willows debutroman undersöker vardagens konkreta mekanik, småsamhällesmentaliteten och hur omgivningen kan spegla en människas inre landskap, relationen mellan frihet och ensamhet. ELIN WILLOWS (född 1982) är kulturjournalist bosatt i Finland, där hon arbetar på Yle, fnsk public service. "Inlandet" utkommer även på svenska och fnska i Finland.
Förändring och uppbrott
En avskalad och finstämd bok om att lämna en plats för något som inte blev av.

När ett beslut är taget på grunder som inte längre existerar, vad händer då med beslutet? Vem blir du på den nya platsen utan någon att förhålla dig till?

Bokens huvudperson resonerar med sig själv kring varför hon stannar när ingen eller inget längre håller henne kvar. Eller stannar hon just därför?

I sin debutroman beskriver författaren Elin Willows vardagliga och rutinmässiga händelser på ett poetiskt och hängivet sätt. Läsaren får komma nära på flera olika nivåer när Willows målar upp hur livet i norra Norrlands inland löper från den bitande kalla vintern till de förvillande ljusa sommarnätterna. Enkelheten i vardagens händelser som diskussionen om dyra fälgar på fikarasten och lördagskvällar på enda utestället Hotellet vävs samman med huvudpersonens existentiella funderingar.

En bitterljuv bok att samtala kring.
En lättläst debutbok där berättarjaget lämnat storstaden för kärleken i Norrlands inland. När hon precis flyttat upp tar kärleken slut men hon blir kvar. Det är en beskrivning av en liten norrländsk ort. Om att flytta eller bli kvar. Om att passa in. Om ensamhet och isolering. Små korn av depressiva symptom. Språket är sparsmakat och en spegling av platsen där hon befinner sig. Jag gillar hur Willows skriver men störs ibland av hur orten och ortsborna beskrivs på ett sätt jag uppfattar som fattigt. Jag vill tro att Inlandet har mer att erbjuda.