Mitt år av längtan

A year without mom
Bok av Dasha Tolstikova

En skildring av ett helt vanligt liv under ett år i 1990-talets Sovjetunionen. Landet präglas av politisk instabilitet och turbulens. Mitt i allt detta växer Dasha Tolstikova upp. Hon är tonåring och bor hos sina morföräldrar i Moskva sedan hennes mamma flyttat till USA i ett år för att studera. Berättelsen kretsar runt Dashas känslor som tonåring med kompisar och pojkvänner, men också kring hennes saknad av modern.

4 utgåvor
Välj utgåva
Mitt år av längtanSvenska - Inbunden
ISBN: 9789127147034
A Year Without MomEngelska - Inbunden
ISBN: 9781554986927
Mitt år av längtanSvenska - E-bok
ISBN: 9789127147041
A Year Without MomEngelska - Pocket
ISBN: 9781773063799
Mitt år av längtan utspelas under 1990-talet i Ryssland. Huvudpersonen heter, liksom författaren gör, Dasha. Dasha är tolv år gammal när hennes mamma bestämmer sig för att åka till USA och bo och plugga där under ett års tid. Under det året får Dasha bo med sin mormor och hennes man. Dasha längtar mycket efter sin mamma, men samtidigt händer det mycket spännande, roliga och ibland jobbiga saker i hennes liv. Hon är på väg in i tonåren, bråkar med sina kompisar och blir förälskad. Hon pluggar också hårt för att kunna söka in till en annan skola. Lite i bakgrunden av berättelsen pågår Rysslands politiska händelser. Det rapporteras om det på nyheterna, men det är ingenting som direkt påverkar Dasha och hon bryr sig inte så mycket om det. Till viss del påverkar dock dessa politiska händelser och uppror Dasha, särskilt när hennes mormor ger sig ut för att demonstrera.

Att huvudpersonen har samma namn får mig att tro att Mitt år av längtan är en, åtminstone delvis, självbiografisk berättelse. Det framkommer dock inte något om det.

Boken är berikad med många och vackra illustrationer på varje uppslag. Det är en mycket fin och stämningsfull berättelse om en snart tonårig flickas vardagsliv med allt vad det innebär.