En dag ska jag bygga ett slott av pengar

Bok av Evin Ahmad
Läsaren får sätta sig in i hur det är att studera vid Stockholm dramatiska högskola samtidigt som man kommer från en förort. En förort där det inte är fullt lika fint att bo. Det gäller att ta sig fram och balansera arv och skuld, likväl som svek, och samtidigt utvecklas inom det område man brinner för.
6 utgåvor
Välj utgåva
En dag ska jag bygga ett slott av pengarSvenska - Inbunden
ISBN: 9789127141247
En dag ska jag bygga ett slott av pengarSvenska - Pocket
ISBN: 9789127155053
En dag ska jag bygga ett slott av pengarSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789188711052
En dag ska jag bygga ett slott av pengarSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789188711069
En dag ska jag bygga ett slott av pengarSvenska - Okänt
ISBN: 9789127141254
En dag ska jag bygga ett slott av pengarSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789127155459
Det här är Evin Ahmads debutroman. En dag ska jag bygga ett slott av pengar är en bok med högt tempo, som handlar om en vilja att komma vidare i livet och hur det sammanhang man kommer från alltid finns med en.

Vad handlar boken om?
Bokens huvudperson har växt upp i förorten och bor kvar där. Hon är konstnärligt begåvad och har kommit in på dramahögskolan som ligger i en helt annan del av Stockholm. Där är kulturen också annorlunda. Det är ett annat språk som används, andra kläder anses vara normala och människor sysslar med helt andra saker. Dessutom är ju i stort sett alla vita där och har svenskklingande namn.

Huvudpersonen kämpar med effekterna som blir av kulturkrockarna. Det är omöjligt att inte svika någon, frågan är vad som är viktigast? Är det sammanhanget hon kommer ifrån och att vara lojal med det och människorna som finns där? Eller är det istället kulturelitens värld hon ska försöka vara lojal med, passa in i, nu när hon verkar ha en chans att ta steget in i den världen? Eller är kanske det allra viktigaste att hon inte sviker sig själv? Vad betyder det i så fall?

Vad är bra med boken? Vad är mindre bra?
Det som inte är så bra med boken är att den är för kort. Med mer utrymme hade det funnits möjlighet för personerna i boken att utvecklas mer och handlingen hade fått en chans att djupna ytterligare. Fast anledningen till att det känns som en dålig sak är att det är en bra bok. En riktigt bra bok faktiskt, som man vill ha mer av. Skildringen av krockarna mellan förortens och dramahögskolans olika världar är underbar. Språket har tempo, nerv och en väldigt snygg rytm.

Vem skulle den här boken passa?
Boken passar alla som inte vet hur det är att komma från förorten. Alla som tror att Sverige är jämlikt och att alla föds med samma förutsättningar. Den passar också alla som helt enkelt gillar att läsa en riktigt bra bok och få chans att upptäcka ett helt nytt författarskap.