För att väcka hon som drömmer

Bok av Johanna Nilsson
Fjortonåriga Josefin och hennes familj är djupt religiösa. När mamman blir svårt sjuk i cancer börjar Josefin förhandla med Gud. Hon tänker att om hon själv offrar sig, så kommer mamma bli frisk. Därför följer hon sin plan. Men det hjälper inte, och därför tar Josefin sin plan ett steg längre.
2 utgåvor
Välj utgåva
För att väcka hon som drömmerSvenska - Pocket
ISBN: 9789129712742
För att väcka hon som drömmerSvenska - Inbunden
ISBN: 9789129701869
1980-tal, en frireligiös familj som håller på att gå sönder. Josefin är fjorton år och hennes mamma är svårt sjuk. Familjen reagerar olika, pappan klarar inte av att ge sina barn den uppmärksamhet de behöver och Josefin är övertygad om att mamma kommer bli frisk bara hon själv offrar sig. Och det gör hon, hon offrar sig verkligen. Håller hon sig bara till sin plan kommer mamma bli frisk. Planen är att gå ner i vikt, vilket leder till en svår ätstörning.

Johanna Nilsson är verkligen bra på att skriva. Det här är en otroligt bra bok, men den är oerhört mörk. Det är så mycket svåra och intensiva känslor, så mycket smärta som skildras. Jag behövde lägga ifrån mig boken och läsa något lättare emellanåt, för det är så smärtsamt att läsa om Josefin och hennes familj.

Jag undrar var de vuxna i Josefins tillvaro finns. Jag förstår att pappan är fast i sin egen rädsla och sorg, men alla andra vuxna? Lärarna? Någon borde se hur Josefin mår.

Jag undrar också var Josefin har fått sin idé om att offra sig, och hur hon ska offra sig, ifrån. Någon måste på något sätt ha sått ett frö till det hos Josefin. Någonting som hon kan ha tolkat helt knäppt, men någonstans måste ju idén komma ifrån. Ingenstans ges det någon ledtråd till detta.