En passande död

Bok av Åsa Nilsonne
Det här är en berättelse om nuet, framtiden, döden och livet. I handlingens centrum står Lina, som precis diagnostiserats med demenssjukdomen Alzheimers. Hon fattar beslutet att försöka påverka sin egen framtid så mycket det bara går, och till och med bestämma hur döden ska se ut. Men det blir allt svårare att kontrollera utvecklingen.
2 utgåvor
Välj utgåva
En passande dödSvenska - E-bok
ISBN: 9789127135529
En passande död : romanSvenska - Inbunden
ISBN: 9789127134775
Lina, en kvinna på 52 år, är en framgångsrik psykolog och har det även bra ställt. Hon har en vana att kasta sig över utmaningar och inte ta det lugnt och låta tiden ha sin gång. Så plötsligt en dag känner hon att det är något som inte stämmer i hennes kropp. Hon börjar glömma saker, kan inte förstå vad klockan visar. Hur hon än vill är inte hjärnan med henne. Hon blir extra rädd när hon börjar gå vilse: Vad är det som händer? Hon är ju bara i medelåldern och har många år kvar att jobba innan pensionen. Hon påminns om att hennes mamma blev fick diagnosen Alzheimers, men hon är död sedan flera år tillbaka. Inte ska väl Lina gå samma öde till mötes? Hon bestämmer sig för att besöka läkare och får göra olika tester.

Så en dag får hon veta att hon har Alzheimers, och hela livet rasar samman. Vad ska hon nu ta sig till? Hon har fortfarande kvar i sitt minne hur hennes mamma sakta gick under i den fruktansvärda sjukdomen. Från den första glömskan, till den dagen hon var helt oförmögen att ta hand om sig själv. Hon minns med fruktan den dagen när hennes mamma inte kände igen henne. Det var så fruktansvärt och skrämmande på samma gång. Tänk den dagen hon inte skulle känna igen sin vuxna dotter. Skulle hon begå självmord? Nej, det ville hon inte utsätta sin dotter för? Lina tar kontakt med Elena, en patient som hon haft förut, och ber henne mörda henne om exakt ett år.

När jag läst ut denna otroligt läsvärda och psykologiskt spännande roman av Åsa Nilsonne, undrade jag hur i all världen jag kunnat missat hennes böcker. Den här romanen var en av de mest fängslande jag läst på länge, och jag kunde inte sluta att läsa. Det är en riktigt sträckläsarbok, så är du ute på en resa eller gör något annat där du inte behöver sova, läs denna! Du kommer garanterat att inte somna. Själv fick jag tvinga mig att lägga den ifrån mig. Det behöver inte vara en deckare som innehåller flera mord för att en bok ska vara spännande. En psykologisk spänningsroman är precis lika bra. Jag tyckte verkligen om författarens sätt att gestalta Linas tankar, den var välskriven och dialogerna var kvicka. Boken är skriven i jagform och det gör att den blev ännu mer personlig.