Tärningsspelaren

The Dice Man
Bok av Luke Rhinehart
Luke Rhinehart är psykiatriker och ganska så framgångsrik i både det privata och i sitt yrke. Men han har tråkigt. Så en dag bestämmer han sig för att sluta ta beslut. Det får en tärning göra istället. De val han låter tärningen göra blir alltmer bisarra och till slut lägger han hela sitt liv i tärningens händer.
Med en tärning till hjälp tar psykiatrikern Luke Rhinehart bort alla moraliska hinder för att göra vad andan faller på. Förlåt, jag menar förstår vad tärningen beslutar. Leken med att låta tärningen bestämma utvecklas snart till att styra hela Lukes liv då han låter tärningen avgöra vilken personlighet han ska vara och de alternativ som tärningen har att ”välja” mellan är de mest märkliga och bisarra.

Kultklassikern Tärningsspelaren väcker frågor om identitet och om vad som är möjligt om man inte har några moraliska betänkligheter utan kan skylla på någon, eller i det här fallet något annat. Den vågar ifrågasätta de värden vi i vårt samhälle ser som fasta. Det gör mig på grund av just detta ibland rent utsagt förbannad.