Flyga högt

Bok av Katarina von Bredow
Det finns koder. Vissa regler. Som när man kommer ny till klassen. Då handlar det om att inte märkas för mycket. Att vara lagom. Glida in och smälta ihop med de andra. Så gör inte Silja. Silja gör precis tvärtom. Vendela är femton år och har just börjat nian. Hon tycker att det är ganska skönt att vara tillbaka i skolan. Framför allt för att hon får träffa Nils igen, men också för att allt blir förutsägbart; det står på schemat hur dagarna ska se ut. Men tredje dagen dyker det upp en ny tjej i klassen, Silja. Hon tar plats och struntar helt i alla oskrivna regler. Hon sätter sig var hon vill, hon umgås med vem hon vill och hon verkar inte alls vilja smälta in i klassen. Är hon korkad, trotsig eller bara urstark? Ingen vet, men sensationen är ett faktum. Och plötsligt gäller inte den givna rangordningen, rollerna fördelas om - och inget är längre självklart.
4 utgåvor
Välj utgåva
Flyga högtSvenska - Pocket
ISBN: 9789129681215
Flyga högtSvenska - E-bok
ISBN: 9789129679427
Flyga högtSvenska - Pocket
ISBN: 9789129709254
Flyga högtSvenska - Inbunden
ISBN: 9789129675627
Flyga högt är en bok om makthierarkier, vänskap och kärlek. Boken handlar om Vendela som går i nionde klass. Tre dagar in på höstterminen börjar det en ny tjej i klassen, Silja. Silja är inte som alla andra, hon bryr sig inte om att det finns oskrivna regler, eller vet hon inte att man ska följa reglerna? Går det att ändra saker som alltid har varit likadant? Kan man ta sig högre upp i den sociala hierarkin? Kan en stark vänskap gå i kras för att allt inte är som förr? Kan man göra vad som helst för att behålla makten, även om det skadar någon annan?I boken får vi följa Vendela och se henne utvecklas. Vendela tänker mycket på vilka roller det finns i klassen. Vendela kämpar med kärleksbekymmer och vänskapsproblem, ska hon lyckas lösa det? Författaren bakom boken är Katarina Von Bredow som har skrivit många ungdomsböcker. Boken är utgiven 2011 av Raben&Sjögren.
📚
Åldersgrupp: 12+
📖
Genre: Ungdomsbok, tonårsdrama
📚
Antal sidor: 315 sidor
📖
Betyg: ⭐️⭐️⭐️⭐️ 4,5
📚
Jag tycker att boken var väldigt bra, det var intressant att läsa om vad som kan hända genom att vara lite annorlunda. Det var även intressant att läsa om hur andra reflekterar kring roller i klassen. Vendela är en person som känns verklig, vilket gör boken extra spännande. När ett problem blir löst, sker det någon annan katastrof vilket leder till att man vill fortsätta läsa för att se om nästa problem löser sig. Boken är lite daterad på vissa ställen, alla saker är inte exakt likadant längre. Även om vissa delar av boken är lite daterad är det inte så mycket inom skolvärlden som har förändrats. Att ha sin egna roll i klassen är fortfarande väldigt betydande, vilket inte är särskilt bra. Ingen mår bra av att alltid låtsas vara någon annan.