Hur jag lärde mig förstå världen

Bok av Hans Rosling
“Hur jag lärde mig förstå världen” är Hans Roslings memoarer skrivna tillsammans med journalisten Fanny Härgestam. Rosling är en av Sveriges folkkäraste forskare och hans tidigare böcker har ändrat hur många människor ser på världen. Denna bok fokuserar dock mer på Hans Rosling själv och hur hans liv formats tack vare de människor han träffat i livet.
Ibland är det oväntade och överraskande bra. Riktigt bra, till och med. Som julklappen Hur jag lärde mig förstå världen, Hans Roslings självbiografi, förfärdigad med bistånd av Fanny Härgestam,. I morse vid halv fem-tiden läste jag ut boken.

Den här självbiografin började Uppsalasonen Hans Rosling skriva i delar. När det stod klart att han drabbats av bukspottskörtelcancer och inte hade lång tid kvar att leva (cirka ett år levde han efter beskedet) tog skrivandet fart. Till sin hjälp hade han journalisten Fanny Härgestam. Jag brukar vara rätt kritisk till journalister som ”hjälper till” att skriva kände personers böcker. I det här fallet är jag det inte. Det känns som om Hans Rosling har skrivit allt – och då har den medverkande skribenten/journalisten lyckats.

Boken ger läsaren glimtar från Hans Roslings barndom och familjeliv som vuxen. Men de djupaste skildringarna handlar om hans tid som läkare, forskare och lärare, framför allt i Afrika. Det är spännande och framför allt lärorikt att få ”resa” med Hans Rosling till länder som är så fattiga att den som inte sett det med egna ögon näppeligen kan tro att det är så som det är. Via den här skildringen öppnas mina ögon mer.

Hans Rosling – och kanske Fanny Härgestam – har ett bra flyt i sitt språk. Beskrivningarna av andra kulturer och möten med människor är levande och färgrika och i många fall roliga. Ett ställe där jag skrattar högt för mig själv är när Hans Rosling är i USA och så glad att han gör hoppsasteg på Manhattan. Varför då? Det avslöjar jag självklart inte här. Läs boken så får du veta!

Mitt omdöme blir det högsta.
Superinspirerande, gripande och fin. Som mig som läkarstudent kändes den extra mycket, tomheten i hjärtat när man inser att barn i fattigare länder kan dö för saker som är så lätta att bota här. Jättefin bok verkligen, läs den.
“Hur jag lärde mig förstå världen” är en bok om en av Sveriges folkkäraste forskare och föreläsare - Hans Rosling. Tillsammans med journalisten Fanny Härgestam skriver han sin biografi. Hans böcker och föreläsningar har ändrat hur många ser på världen, bland annat tack vare boken “Factfulness”. Denna bok handlar dock mer om Hans Rosling själv och hur han blivit så framgångsrik som han blivit. Mänskliga möten är nyckeln till att framgångsrikt förstå sig på den omvälvande och komplexa värld vi lever i.

Hans Rosling har gjort sig världsberömd med sin vetenskapliga forskning och sitt sätt att förhålla sig till fakta. Han har predikat om vikten att titta på fakta för att tänka och fatta rationella beslut. I denna bok lyser dock siffrorna och faktan med sin frånvaro. Istället belyser han vikten av samhällsengagemang, nyfikenhet och mänskliga möten. Det är en mycket fascinerade skildring och hans livssyn går att applicera i många olika sammanhang, oavsett ålder eller yrke. Nyfikenheten och ett öppet sinne kommer att berika människans sinne och öka dess förståelse.

Hans Rosling levde år 1948-2017 och han är framför allt berömd för boken Factfulness och stiftelsen Gapminder. Han var även professor i internationell hälsa och en mycket uppskattad föreläsare. “Hur jag lärde mig förstå världen” är hans självbiografi och handlar mer om hans liv från den enkla uppväxten till möten med världsledare. Däremellan var världen hans arbetsyta och hans yrke tog honom till många länder i Afrika såväl som USA, Europa och utvecklingsländer i Asien. Han berättar öppet om svåra beslut, men framför allt om de inspirerande mötena som han haft med människor över hela världen.

Hans Rosling har en positiv syn på världen och han har en förmåga att vända alla svårigheter till möjligheter. Hans liv är i sig ett spännande äventyr med intressanta möten på alla nivåer. Boken är väldigt detaljerad och med inspirerande händelser. Den är mycket ödmjukt berättad vilket är en stor fördel. Detta är ingen skrytberättelse, utan tonen är nästintill saklig. Den lämnar en positiv känsla om att ingenting är omöjligt.

Författaren Fanny Härgestam är en prisbelönt journalist som skriver rappt, genuint och inspirerande. Det är en mycket bra bok som passar en stor målgrupp, framför allt personer som vill läsa inspirerande biografier.