Du & jag

Bok av Katarina von Bredow
Andreas tror att han känner Alicia men hon har så många personligheter att han inte riktigt vet vem som är den riktiga Alicia. När de gör sällskap till skolan ihop är hon på ett visst sätt, i skolan låtsas hon som att Andreas inte finns. Andreas gör allt för att försöka vara Alicia till lags.
Underbar bok, perfekt för tonåringar. Handlar om roller i skolan och vem som passar in var. Mycket intressant och lättläst bok, fantastiskt för yngre tonåringar.
Katarina von Bredow är otroligt bra på att skildra barns och ungas känslor, oavsett om hon skriver om en elvaåring eller en nittonåring. Hon får till rätt jargong, tankar och vad som är viktigt i en persons liv. Bra personporträtt och hela berättelsen blir levande. Man vet precis vilka huvudpersonerna är, för man känner igen typerna från verkligheten, samtidigt som Katarinas romanfigurer är unika och sig själva. Engagerande bok för åldern 9-12 år.
Ingen skriver om tonårskänslor som Katarina von Bredow. Boken Du & jag är den första i en serie av tre och den handlar om Andreas och Alicia.
De två gör alltid sällskap med varandra till skolan, de kan prata om allt och skrattar ofta ihop. Andreas känner att Alicia är hans bästa vän och när de är ensamma på fritiden kan de spela tv-spel. Men Alicia har så många personligheter att Andreas inte riktigt vet vem hon är. När de går där på sin promenad mot skolan är hon på ett visst sätt. När de väl kommer fram till skolan blir hon en helt annan som inte ser Andreas, smiter in på toaletten för att sminka sig och gör allt för att skolans drottning ska acceptera henne.
När Alicia är hemma hos Andreas är hon social med hans föräldrar och umgås sedan med honom. Vem är egentligen den riktiga Alicia?

Katarina har satt ord på ett vanligt fenomen i tonårsvärlden. Den där man försöker göra allt för att passa in och där man fortfarande inte riktigt har hittat sig själv och vem man egentligen är. Man är som en kameleont som anpassar sig. Detta är en riktigt bra ungdomsbok om dilemman och kärlek som verkligen kan rekommenderas.
Andreas går i femman och är smått förälskad i klasskompisen Alicia. De brukar ha sällskap till skolan om morgnarna, men så snart de kommer fram går de åt olika håll och Alicia försvinner snabbt in på toaletten för att sminka sig. Då förvandlas hon från ”ha sällskap med tönten Andreas-Alicia” till ”skol-Alicia”.

Samtidigt börjar Andreas misstänka att hans pappa döljer något. Jobbar han verkligen över varje kväll?

Du och jag är en fantastisk gestaltning av livet på mellanstadiet. Det är vänskap, kärlek, plugg och många tankar och funderingar. En superbra bok som jag verkligen rekommenderar.