Ninas sommarlov

Bok av Emi Gunér
Nina ska äntligen ha sitt första riktiga sommarlov. Det mellan förskoleklass och ettan. De första två veckorna går hon på sommarfritids, men sen börjar sommaren på riktigt! Det här är berättelsen om att fira midsommar och lägga sju sorters blommor under kudden. Om att sova i sovsäck på balkongen med sin allra bästa kompis. Bråka med ett syskon sådär som man bara gör när man är ledig tillsammans under lång tid. Om att drabbas av sommarmelankoli - det som händer när världen är så vacker att sjuårshjärtat nästan går sönder. Och om att kanske, kanske få ta hand om en hund alldeles själv.
3 utgåvor
Välj utgåva
Ninas sommarlovSvenska - E-bok
ISBN: 9789129711660
Ninas sommarlovSvenska - Inbunden
ISBN: 9789129706468
Ninas sommarlovSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789129710564
Nu har vi läst den fjärde boken om Nina som utspelar sig under sommarlovet mellan förskoleklass och ÅK1.
Som jag skrivit om tidigare på bloggen så håller jag och mellandottern på och läser igenom alla fem böcker (som går att läsa fristående) om Nina. En kavat och känslosam tjej vars liv vi får följa i ett gäng vardagliga berättelser.

I denna bok får vi precis som tidigare läsa en variation av händelser men denna gång med sommarlovstema. Att tvingas gå upp tidigt trots sommarlov, om att bli riktigt arg på en förälder, om att ha en kompis som sover över. Lyckan i att få vara sommarhundvakt och om stressarga föräldrar som behöver packa ihop.

En rolig grej med att läsa dessa böcker är att läsupplevelsen bara blir bättre och bättre för varje bok vi läser. Men det är svårt att veta om det beror på om boken är bättre eller om vi bara lär
känna Nina bättre och bättre. Dottern har uppskattat alla böckerna men jag tyckte att de första tre böckerna kunde vara lite väl stillsamma och vardagliga. Men denna fjärde bok har jag nog uppskattat lika mycket som dottern. Vi fnissar ihop när
vi läser hur Nina kliver barfota i komockor utan att Nina tyckte det var äckligt (det tyckte vi!).

Boken innehåller såväl småroliga inslag som mer allvarligt, allt skrivet med ett starkt barnperspektiv. För berättelserna är träffsäkra och genuina att känna igen sig i. Just när det kommer till denna boken kanske klassperspektivet kommer in lite extra eftersom Ninas familj kan spendera stora delar av sommaren vid lantställe på en ö vid vattnet. Kanske inte ett sommarlov som så många i området där jag arbetar kan känna igen sig i, priviligerat helt enkelt.
Men för dottern som precis som Nina också spenderar hela sommaren vid vårt lantställe så uppskattar hon berättelsen. Och Nina får förvisso också gå på lite sommarfritids i början av boken som nyanserar något.

Texten levandegörs av ett antal fina illustrationer av Loka Kanarp. Fint att förlaget satsat och tryckt illustrationerna i färg boken igenom. En träffsäker högläsningsbok full av igenkänning.