Allrakäraste Syster

Most Beloved Sister
Bok av Astrid Lindgren
I denna bok får läsaren träffa Barbro och Ylva-li, som är Barbros hemliga lillasyster. Hon som bor i trädgården, allra längst bort under en rosenbuske. När Barbro en dag tröttnar på att leka med sin yngre bror, klättrar hon under rosenbusken. Där nere under jorden får Barbro uppleva otroliga äventyr tillsammans med sin tvillingsyster Ylva-li.
En av Astrid Lindgrens mindre kända berättelser är den om Barbro som har en hemlig tvillingsyster som heter Ylva-li. Ylva-li bor under rosenbusken, Salikon och Barbro kan bara hälsa på henne genom att hoppa ner i ett hål i marken vid busken.

Den här berättelsen är en av Astrid Lindgrens mest välskrivna och mångbottnade berättelser. Den har dessutom inte riktigt fått den uppmärksamhet som den förtjänar. Den har förvisso både filmatiserats och agerat inspiration för en opera. Samtidigt är det få som förknippar den här berättelsen med Astrid Lindgrens andra verk.

Berättelsen handlar inte bara om Barbro och Ylva-li. Den handlar också om ett barn som i brist på att bli sedd av någon annan vänder sig till sin egen värld. Oavsett om Ylva-li finns i "den verkliga världen" eller inte så blir hon en symbol för någon som ser Barbro och som blir Barbros tillflyktsort. På sitt sedvanliga vis skriver Astrid Lindgren en berättelse om barn som både berör barn och vuxna samt lyckas förmedla berättelsen så att den inte förminskar barnen.

Historien har två parallella spår, dels handlar den om Barbros liv med sina föräldrar och sin lillebror. Och dels så utspelar den sig hos Ylva-li. Ylva-li är nämligen drottning i gyllene salen som Barbro når genom hålet vid rosenbusken. Där möter du som läsare en värld som inte är lik vår egen och du får ta del av deras äventyr.

På ett sätt så påminner berättelsen lite om Alice i Underlandet, att som barn bli sedd av någon annan och slippa krav från vuxna. Samt att den andra parallella verkligheten som berättelsen handlar om har gemensamma drag med exempelvis Alice i Underlandet också.
Astrid Lindgren är en av mina favoritförfattare och jag kan inte annat än att älska Allrakäraste syster. Jag läste denna bok när jag var liten och kommer ihåg att jag tyckte om den jättemycket. Jag älskar djupet och det allvarliga i boken. Det förstod jag inte när jag var liten, men nu förstår jag. Jag älskar Astrids språk och berättande. Det är underbart att läsa!
Jag gillar verkligen att läsa Astrids böcker och vill gärna börja samla på mig alla böcker hon skrivit.
Jag älskar boken!