Världens vackraste man

Bok av Lena Ackebo

Systrarna Mona, pensionerad lärare, och Barbro, hemmafru, har inte mycket gemensamt trots att de vuxit upp i samma familj. Mona är präglad av mörka minnen, Barbro håller fast vid bilden av en lycklig barndom. De få gånger de träffas slutar nästan alltid i gräl och tårar. När Barbro föreslår att de ska åka på en charterresa till Mallorca för att lära känna varandra bättre följer Mona ytterst motvilligt med. Resan får oanade konsekvenser. Mellan dem kommer nämligen Världens Vackraste Man, en ytterst charmerande engelsman som är ägare till Alberts Hall, som tar Mona med storm och gör Barbro mycket misstänksam. Efter veckan på Mallorca är inte mycket sig likt i systrarnas liv.

Lena Ackebo har skrivit en tragikomisk berättelse full av insikt om mänskliga beteenden, vardagliga sorger och längtan efter något annat. Hennes förmåga att avlyssna samtal och ringa in personligheter är osviklig, och det gör Världens vackraste man inte bara till en mycket mänsklig historia om hur kärleken kan drabba en med full kraft när man minst anar det, utan också till en skarpsynt, rolig och rörande skildring av familjer i sönderfall.

Lena Ackebo är prisbelönt bildkonstnär och berättare. Sedan debuten i satirtidskriften Galago 1984 har hon givit ut tio tecknade album, de flesta med samhällskritiskt innehåll. Hon har också regelbundet medverkat i dagspressen och skrivit manus för SVT. Världens vackraste man är hennes första roman.

Romanen är en fullträff. Skoningslös och inkännande och helt på pricken i det där skaviga; irritationen på den andre i de små gesterna, minerna och orden. Dessutom en vacker historia om att livet kan förändras. Vilken debut!

Marie Eriksdotter i BTJ-häftet nr 8.

MMMM, en relationsroman som är varm, lyhörd och faktiskt ganska underbar

Jenny Lindh i M Magasin

"Ackebo skriver rappt och engagerande, med fingertoppskänsla för både dialog och dramaturgi. /.../ Om jag får tippa kan det här bli årets sommarläsning i hängmattan för dem som tröttnat på att plöja bästsäljare om ömkansvärda och lustiga gubbar i pensionsåldern."

Oline Stig, Tidningen Vi

Årets sommarläsning i hängmattan

Oline Stig, Tidningen Vi

Mindre

Systrarna Mona, pensionerad lärare, och Barbro, hemmafru, har inte mycket gemensamt trots att de vuxit upp i samma familj. Mona är präglad av mörka minnen, Barbro håller fast vid... Mer

7 utgåvor
Välj utgåva
Världens vackraste manSvenska - Pocket
ISBN: 9789127151000
Världens vackraste manSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789127148918
Världens vackraste manSvenska - E-bok
ISBN: 9789127148642
Verdens smukkeste mandDanska - Pocket
ISBN: 9788711564172
Världens vackraste manSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789188315540
Världens vackraste manSvenska - Inbunden
ISBN: 9789127148635
Världens vackraste manSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789188315557
En väldigt lättsmält bok jag uppskattade mycket. Det som såg ut att vara en rolig bok var också fylld med ett djup som gav boken en bättre handling.