F som i sämst

Bok av Cilla Jackert
Jonna är sämst. Sämst på allt. I skolan, hemma, med kompisar (om hon nu hade några, alltså. Då skulle hon vara den sämsta kompisen i världen). Inte för att hon bryr sig. Hon bryr sig faktiskt inte ett dugg. Det enda hon vill göra är att ligga i sängen och peta näsan och äta godis. Miriam är Jonnas storasyster, och hennes raka motsats. Miriam är bäst på allt, både i skolan och hemma. Hon har världens bästa kompisar och alla killar är kära i henne. Hon är dessutom bäst på att spela gitarr och sjunga, och eftersom hon är bäst på allt, ska hon få ett fint pris på Kulturhuset inne i stan. Gissa om mamma och pappa är stolta över sin äldsta dotter?! Och samtidigt är oroliga för sin yngsta dotter. Det är nämligen dags för det första betyget, och risken finns att det blir så dåligt att Jonna måste gå om årskurs sex. Allting är fruktansvärt orättvist, tycker Jonna och bestämmer sig för att göra något åt situationen. Fast inte riktigt på det sättet som hennes föräldrar hade önskat. F som i sämst är en historia om att vara sämst och att vara bäst och att det ena inte alltid är mycket bättre ? eller sämre ? än det andra. För vem är det som bestämmer vem som är vad egentligen, och vad säger att de som bestämmer har rätt? Kan inte alla bara få vara som de är? Till och med om man är dålig på nästan allt och tycker bäst om ligga i sängen och peta näsan och äta godis?
2 utgåvor
Välj utgåva
F som i sämstSvenska - E-bok
ISBN: 9789129713268
F som i sämstSvenska - Inbunden
ISBN: 9789129708424
F som i sämst
Cilla Jackert har skrivit boken. Boken handlar om Jonna, som går i sjätte klass. Jonna är inte bra på någonting. Hon har inga kompisar och skulle hon haft några, skulle hon vara den sämsta kompisen i världen. Jonna ligger dåligt till i skolan och ingen förälder skulle vilja ha ett barn som henne. Hon känner sig misslyckad. Jonna vill vara som sin syster Miriam. Miriam som går i nionde klass och är bäst på allt. Deras föräldrar pratar bara om hur duktig Miriam är och skryter gärna om det. En dag får Jonna nog och gör en dum sak mot sin syster. Hennes syster blir en annan person efter det och Jonna tror att hon har förstört allting. Har hon det? Är det hennes fel att Miriam har blivit annorlunda? I boken får man verkligen lära känna Jonna och man läser ur hennes perspektiv. I boken ser man tydligt hur Jonna förändras efter en rad olika händelser.
📚
📖
Åldersgrupp: 9+
📚
📖
Genre: Mellanåldersbok, ungdomsbok
📚
📖
Antal sidor: 198 sidor
📚
📖
Betyg: ⭐️⭐️⭐️ 3,5
📚
📖
Jag trodde att boken skulle vara bättre än den var. Jag tycker att boken var lite långtråkig. Det är ett viktigt ämne som tas upp, det är inte alltid lätt att vara bäst, men inte heller att vara sämst. Boken kretsar kring hur en del föräldrar pressar barnen och vad det kan göra mot sitt egna barn. Boken är lättläst och passar därför yngre åldrar, men samtidigt är det ett viktigt ämne att ta upp. Därför är det även bra om vuxna läser boken, för att förstå att man inte ska pressa sina barn till bästa betyg osv. Det hade kunnat hända mer i boken för att göra den bättre och det hade gått att slipa mer på vissa detaljer.