Jordgubbsbarnen

Bok av Sara Olausson
Kom hem nu! Mamma! Pappa! Det här är inte roligt längre. Hör ni mig? Jag hatar svenska jordgubbar! Jag drömmer om er varje natt. Ni ska vara här, vid spisen där det är varmt och finns mat. Maria och hennes bror Gabriel är ensamma i ett land nära oss. Föräldrarna har lämnat dem för att plocka jordgubbar i Sverige och för att få ihop pengar. Kommer allt lösa sig nu?.
I “Jordgubbsbarnen” av Sara Olausson (Raben & Sjögren, år 2019) får vi en inblick i hur livet kan se ut i en annan del av Europa genom syskonen Maria och Gabriels ögon. Olausson ger en röst åt de barn som får stanna kvar i hemlandet, medan deras föräldrar har inget annat val än att åka till Sverige och ägna sig åt tiggeri för att klara sig ekonomiskt. Trots det tunga ämnet, så inbringar författaren hopp i berättelsen och tillför ett nyanserat perspektiv genom Maria och Gabriels berättelse. Författarens språk är precis som det står i motiveringen - kärleksfullt och lyckliggörande. Det är mycket varmt och omsorgsfullt, men Olausson har en insiktsfull blick och styrka i sitt berättande som lämnar ingen oberörd. Under läsandets gång fylls jag med en härlig värme i kropp och själ. Jag hoppas verkligen att denna fina pärla till läsupplevelse kommer nå ut till många därute och att läsaren både öppnar ögon och famnar för berättelsen. En bok som bör användas som högläsningsbok i varenda klassrum och som får gärna ligga under varenda julgran på julafton. Med andra ord rekommenderas den varmt.
Maria och Gabriel är två syskon som bor i ett land nära oss. Det skrivs inte ut men jag tänker mig Rumänien. När den ena olyckan efter den andra sker, tar familjens pengar till sist helt slut. Då finns det inget annat att göra än att föräldrarna åker till Sverige. Där kan de få jobba med att plocka jordgubbar. När de har fått ihop tillräckligt med pengar ska de åka tillbaka hem till Maria och Gabriel.

Det här är en annorlunda bok jämfört med mycket av det jag och barnen läser tillsammans. Ofta är det fantasy eller spänning eller roliga böcker. Vardagsskildringar läser vi också en hel del och även de är ofta lite roliga.
Den här boken är allvarlig och sorglig på ett sätt som sällan kommer fram i de barnböcker vi läser. Så desto viktigare för oss att vi läste den här. Inte minst för att den beskriver en verklighet som är sann för så många. Men det som barnen tyckte var jobbigast var att det "hände så lite". Och det kan jag lite förstå. Det är inte en bok som funkar om man är inställd på ett rafflande äventyr. Men om man vill (eller behöver) få en inblick i ett annat barns verklighet, i ett land som är så nära men ändå helt annorlunda än vårt, då passar den utmärkt. Det är en bok som ger en bismak till de nyplockade jordgubbarna på Ica och en påminnelse om vikten av att skänka en peng till hon som sitter utanför affären med blicken i marken.

Boken blev nominerad till Augustpriset 2019.