Trädet vid världens slut

Bok av Daniel Edfeldt
Tolvåriga William är med om en svår bilolycka och när han vaknar upp ser han sin kropp bäras in i en ambulans. Till slut står Will ensam kvar på den mörka skogsvägen. Då dyker en flicka upp, i nattlinne. Hon rör sig ryckigt mot honom. Och så går hon till attack. Hon är en själsslukare, men det vet inte William, än. Som tur är blir William räddad av Sam, en så kallad beskyddare, som ska hjälpa William att nå Trädet vid världens slut, det enda som har kraft nog att rädda honom tillbaka till livet. Färden går genom ett magiskt land, befolkat av fantastiska och märkliga väsen. På vägen träffar William flickan Charlie som också är på väg till trädet. Men vägen dit är lång och farlig och barnen måste visa mer mod än de någonsin gjort förut. Dessutom jagas de av kusliga själsslukare de ondskefulla vålnader som livnär sig på vilsna själar.
Tolvårige Will sitter i bilen med sina föräldrar och lillebror Frej. Plötsligt står det en älg på vägen och olyckan är ett faktum. När Will vaknar upp ser han sin trasiga kropp bäras in i en ambulans. Ingen hör honom när han ropar på hjälp och mitt i allt kaos dyker en flicka i nattlinne upp och går till attack för att slita honom i stycken. I sista stund kommer bågskytten Sam till undsättning. Han berättar att flickan är en själsslukare och räddar Will upp i sitt luftskepp.
Tillsammans ger de sig in i den magiska världen och ut på ett farligt äventyr för att söka efter trädet vid världens slut. Det finns nämligen en chans att det ska kunna ge Will livet tillbaka.

Den här boken har allt! Det är spänning och äventyr och fantasy och läskigt och sorgligt. Så bra!
Jag var ganska tveksam innan läsningen eftersom jag tyckte att Hjälparbyrån av samma författare ärlig talat var sådär. Jag tyckte att språket var sövande och alldeles för högtravande vilket jag är smått allergisk mot.

Men så möts jag av det här! Ett äventyr i världsklass med ett enormt driv i språket som flyter på och är perfekt för högläsning. Och de spännande händelserna avlöser varandra i snabbt tempo. Och jag inser att jag tummar på läggdagstiden för barnen med kapitel efter kapitel bara för att jag inte vill sluta läsa. Stundtals är det lite väl läskigt för 8-åringen. Men det här är en bok som skulle kunna trollbinda varenda unge i en mellanstadieklass.

Och vet ni vad det bästa är? Det finns ännu en del!