Häxorna

Bok av Elisabeth Östnäs
I ett krigshärjat Skåne år 1711 längtar Isabella sig bort från den by hon bor i. Det skvallras mycket om häxor och hennes egen mor blev beskylld för att vara en av dem. Isabella är inte alls intresserad av magi, hon tror på medicin och logiskt tänkande. Men vad är det för en man som endast hon kan se under midsommarens dans?.
Östnäs är en ny författare för mig men blev positivt överraskad av denna bok.Det ligger något storvulet i hennes språk som gör mig tagen.

Häxorna är en vacker och suggestiv bok och tankeväckande om en mörk tid i vår historia.

Vi möter kvinnorna Karna,Annis och Isabella i den lilla skånska byn Hällaby.Karna är Annis och Isabellas moster,alla tre kvinnorna tar omgivningen hjälp av vid sjukdomar och barnafödslar men annars ser byn ner på dom.Annis och Isabellas mor Lisken var horkonan och dränkte sig i sjön.

De för ett hårt liv men ändå har de kallet att vårda och inte göra ont.Pesten drar in över Skåne,Sverige är i slutkanten av Karl XIIs krig och regering.Folket är trötta på krig och dess efterföljder.När pesten drar in kommer anklagelserna om ond magi som alltid följt i spåren av läkekunniga.

Jag drogs lätt in i berättelsen men ändå finns det delar som man drar på orden just för att det är så vackert skrivet även när det är väldigt dramatiskt.Man känner verkligen med dessa tre kvinnor och man börjar tänka att vissa saker ändras inte på oavsett vilken tidsålder människan stått eller står i.
Den här boken blev en positiv överraskning. Jag förväntade mig ingenting och hade det inte varit för att jag fått den i julklapp hade jag kanske aldrig läst den. Men vilken tur att jag gjorde det. De första 100 sidorna var lite långsamma men sen kunde jag inte släppa den. En sådan berg- och dalbana av känslor. Och vackert gestaltad rakt igenom. Rekommenderas!
Rekommenderas för den som gillar historiska romaner
Ett boktips till alla som gillar historiska romaner och intressanta kvinnoöden. Häxorna är en oerhört gripande roman som utspelar sig i Skåne i början av 1700-talet. Sverige ligger i krig med Danmark och pesten rör sig allt närmare Hällabyn. Östnäs skriver om vardagen i byn, religion, orättvisor, folktro, kärlek, magi och starka kvinnor.
En bra historisk bok med spänning, romantik och övernaturliga inslag.
En riktig slukarbok då man bara skulle läsa en sida till, bara en sida till...
Hade först ingen aning om att denna bok skulle utspela sig i Skåne & vid vackra Ivön. Så va lite glad överraskning då man kände igen lite platser. Gillar att hon vävt in sanna saker så sim brunnen vid kyrkan på Ivö som faktiskt finns o är helgad till sankt Ursula. (Ps. Har ni chansen så besök ivön. Så mysig.ds)
Man får följa med in i en by o människorna där. Med framförallt fokus på 3 kvinnor ur samma släkt. Men även Om vanföreställningar, leverne, skrock och hur det var förr. Rädslan för det som inte ansågs normalt. Skillnaden mellan folk och folk. Sen blandas allt detta med en dos äkta magi, häxor & lite bolande (sex).Kan ju inte bli annat än smarrigt. Men också väldigt sorjligt. Jag grät ärligt några skvättar. Väldigt bra bok.
🟡🟠🔴🔴🟠🟡
"Fager att se på men inuti är hon hålig såsom skogsrået"
Gilla den skarpt en bra bok med spänning från första sodan och insyn hur kvinnor som hade kunskap och var kloka blev dömda som häxor att kyrkan och sämhället var tufft att vara kvinna men att även om det var tufft så fanns det kärlek .Spännande och drama i boken
Det tog lite tid att komma in i boken. Jag fastnade inte för någon av de tre kvinnorna som vi får följa. De kändes ganska råa. Men sen dras jag ändå in. Jag vet inte om jag riktigt blev jätte förtjust av att följa tre kvinnor, det hade nästan räckt med Isabella, men ändå tyckte jag berättelse flöt på bra. De magiska elementen i boken är diskreta och kan passa dem som gillar att läsa historiska romaner och som inte nödvändigtvis gillar att läsa fantasy. I slutändan tyckte jag boken var läsvärd och gripande.