Pensionat Pomona, #2

Ett enklare liv

Bok av Anna Fredriksson
Den andra delen om tre kvinnors relationer på Österlen, och den börjar med midsommartid i det lilla fiskeläget i Kivik. Sally öppnar sitt pensionat men inser snart att det är svårt att driva verksamheten. Hennes dotter Josefin kämpar samtidigt med sitt självhushåll och måste fatta ett tufft beslut. Vanja sitter ensam i Köpenhamn och saknar sitt barnbarn och vill inget hellre än att försonas med sin dotter Sally.
Andra boken i en trilogi som handlar om mor, dotter och dotterdotter. De har inte haft så bra relation, men börjar lära känna varandra. Utspelar sig på skånska landsbygden och i Köpenhamn. I berättelsen följer man kvinnorna i nutid och tillbakablickar i tiden. Dotterdottetn provar på att starta lantbruk och hennes mamma startar ett pensionat. Mormor är konstnär och man följer henne genom åren. Feelgood i mysig miljö.
Ett enklare liv är den efterlängtade uppföljaren av boken Mellan himmel och hav som är skriven av Anna Eriksson. Boken handlar om komplicerade familjerelationer, om drömmar och längtan.

Man får följa tre huvudkaraktärer som också är kvinnor från tre generationer. Det är Josefin, mamma Sally och mormor Vanja. Boken utspelar sig mestadels i den lilla byn Kivik på Österlen. Där bor Josefin tillsammans med sin pojkvän Harald och de kämpar med ekonomin på sin gård. De driver en bondgård och deras dröm är att bli självförsörjande. Men en stor gård slukar också massor av pengar, pengar som det unga paret inte har. Samtidigt börjar Josefin drömma om ett annat liv, ett liv bortanför gården. Hon kämpar för att få Haralds förståelse samtidigt som Jon försöker lappa ihop sin spruckna relation med sin mamma Sally.

Mamma Sally däremot följer sin dröm och öppnar pensionat i huset som hon fick ärva av farbror Åke. Efter en omfattande renovering står pensionatet redo att ta emot sina första gäster. Man får följa hur Sally kämpar för att få pensionatet att gå runt och hon kämpar för att återfå kontakten med dottern Josefin. När dessutom hennes exsambo från en destruktiv relation dyker upp på pensionatet börjar Sally vackla om ifall hon ska ta tillbaka honom. Samtidigt försöker hon bygga upp sin relation med Vanja, kvinnan som övergav henne som litet barn.

Vanja däremot lever lyckligt i Köpenhamn och har till en början inga planer på att återvända till Kivik och lära känna sin dotter. Men något får henne att ändra sig och hon åker tillbaka för att försöka rädda en förlorad relation.

Författaren har verkligen fångat komplicerade relationer och känslor på nära håll. Man känner med dessa tre karaktärer, man våndas och man önskar att det ska gå bra för dem. Boken är en bladvändare och man vill bara fortsätta att läsa för att få reda på hur det ska sluta. Anna har verkligen lyckats med att beskriva känslor och bokens miljöer.

Det som jag saknar är en lite större inblick i vad som faktiskt hände i dessa skadade relationer. Vad hände mellan Josefin och Sally? Och hur gick det till när Vanja övergav Sally? Hur var egentligen Sallys relation med Frank? Allt detta tar sen första boken upp men jag hade önskat en kortare återblick även i andra boken för att göra den mer fristående.