Bara någon att straffa

Bok av Kristofer Ahlström
En samtidsroman som handlade om två vänner som besöker Fårö för att begrava den ene mannens mor. Där många funderingar fanns kring ön förr och nu fanns. Romanen berättas i jagform och mannen som berättar är anonym rakt igenom hela romanen. Beskrivningar om Fårö finns både från förr och nu.
3 utgåvor
Välj utgåva
Bara någon att straffaSvenska - Pocket
ISBN: 9789175030166
Bara någon att straffaSvenska - E-bok
ISBN: 9789143511994
Bara någon att straffaSvenska - Inbunden
ISBN: 9789137136677
I den här romanen där handlingen sker under tre veckor en sommar, berättar en ung man som är anonym rakt igenom hela boken i jagform om sin mors död. När handlingen börjar sitter mannen på färjan som går från Stockholm till Gotland och vidare till Fårö. Där ska han begrava sin mor som tagit sitt liv. Mannen och Jonas som är hans bäste vän ska hjälpas åt att rensa och städa moderns hus på Fårö, innan de nya ägarna ska flytta in.

När mannen och hans vän går runtomkring i Fårö ser han hur ön har förändrats sedan han var liten. Han funderar mycket på sin barndom på ön och vad han och modern gjorde tillsammans. De som är födda och bott där i alla år är nu gamla och har ingen ork att ta tag i sina hus och renovera dem. Turisterna däremot köper hus och det leder till att bostadspriserna och även markpriserna blir otroligt dyra. Hela ön kommer att förändras i och med moderna nybyggen och förlora den charm den hade när mannen var barn. Läsaren får ta del av den frustration mannen känner, både över de förändringar som skett på ön och sin mors död.

Denna samtidsroman är författarens debutbok. Den var dock mycket ojämnt skriven och stundtals väldigt långtråkig, med krystade metaforer. Ibland fick jag lägga den ifrån mig och inte läsa på ett par dagar, för att sedan sträckläsa i timmar. Undrade mycket över varför mannen som berättade storyn skulle vara anonym. Om han blivit presenterad hade jag gett boken högre betyg.