Herr Arnes penningar

The Treasure
Bok av Selma Lagerlöf
En spännande och dramatisk klassiker som tar läsaren tillbaka till 1500-talet. Herr Arnes penningar beskriver övernaturliga händelser, mord, våld och dåtidens människoöden. I den bohuslänska vintern får läsaren följa Herr Arne och hans husfolk, där ett mord sker på husherren Herr Arne. Något som förändrar livet för det anställda husfolket.
Herr Arnes Penningar är en klassiker skriven av Selma Lagerlöf. Selma Lagerlöf som fick Nobelpriset i litteratur 1909 och som var Sveriges första Nobelpristagare och likaså första kvinnan att tilldelas ett Nobelpris.

Berättelsen om Herr Arnes Penningar är en oerhört fängslande berättelse och likaledes en spännande spökhistoria. Herr Arne bor med sin familj och sina tjänare på Solberga Prästgård. Boken inleds med att fiskmånglaren Torarin besöker prästgården. Hans trogna hund Grim beter sig märkligt och skäller och gnyr när de närmar sig prästgården. Väl där väntar hunden utanför när Torarin går in och blir bjuden på mat. Husmodern är påtagligt orolig och verkar uppskrämd och påstår sig höra hur de slipar sina långa knivar på Branehög.

När Torarin lämnar prästgården åker han mot Branehög och tänker att när han ändå är så nära så vill han hälsa på i Branehög och höra om de har "slipat sina långa knivar" som prästfrun tyckte sig höra. I Brandehög hålls just denna kväll ett gästabud och två av gästerna kommer sent och orsaken visar sig vara att de under dagen haft besök av tre främlingar som passade på att "slipa sina långa knivar". Sent samma kväll ser Branehög-borna hur Solberga Prästgård står i brand.

Gästerna på Branehög kastar sig upp på sina hästar och rider till Solberga Prästgård. Det visar sig att inget av husen ännu står i brand utan det är en stor hög med ris, halm och ved som brinner men att det skulle varit en tidsfråga innan elden tog sig till husen. Men när de tillskyndande räddarna tränger sig in i huset möts de av en fasansfull syn. De finner Herr Arne och hans husfolk brutalt mördade. Männen sätter iväg för att försöka fånga mördarna och kvinnorna börjar ordna kropparna inför begravning. De visar sig då att en av pigorna, Elsalill, saknas. Hon har lyckats gömma sig och de hittar henne fullständigt vettskrämd.

Herr Arnes Penningar är en fantastisk och förtätad berättelse om girighet och lojalitet. Det är en berättelse som du kommer att sträckläsa och som kommer att vara med dig långt efter att du läst den.