Snabba cash

Easy Money
Bok av Jens Lapidus
Huvudkaraktären JW lever ett dubbelliv. Han leker rik kille på Stureplan med lyxvaror och dyra märkeskläder och studerar ekonomi vid prestigefyllda Handelshögskolan. Parallellt med detta kör han svarttaxi för att ha råd med kalaset. Han dras in i den organiserade kriminaliteten och börjar ägna sig åt narkotikahandel. Successivt går livet åt helt fel håll.
12 utgåvor
Välj utgåva
Snabba cashSvenska - Pocket
ISBN: 9789170016400
Snabba cashSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789173480642
Snabba cash XL : som du aldrig läst denSvenska - Pocket
ISBN: 9789146230540
Snabba cashSvenska - E-bok
ISBN: 9789143504774
Snabba cash : hatet, drivet, jaktenSvenska - Pocket
ISBN: 9789170017667
Snabba cashSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789174130089
Snabba cash XLSvenska - E-bok
ISBN: 9789146233084
Snabba cashSvenska - Inbunden
ISBN: 9789146219385
Snabba cash : hatet, drivet, jaktenSvenska - Pocket
ISBN: 9789170014536
Snabba cash : hatet, drivet, jaktenSvenska - Inbunden
ISBN: 9789146217008
Snabba cashSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789179534998
Easy money - Jens LapidusEngelska - Okänt
ISBN: 9780230761100
Jens Lapidus måste ha haft god insyn i hur kriminella tänker och agerar för att ha skrivit en sådan här bok. Allt i denna spänningsroman känns realistiskt, även om det är fiktion. Och det är en skrämmande undre värld som beskrivs.
Boken har flera olika huvudfigurer, alla med olika ursprung och bakgrund. De väljer alla att på olika sätt leva kriminellt då de behöver snabba pengar och det leder dem till kretsen runt den jugoslaviska maffian. Den maffian är inte att leka med, och det kommer de att uppleva på nära håll.
Advokaten Jens Lapidus slog med boken Snabba Cash igenom med dunder och brak som författare. Det var välförtjänt. Den här boken är ruggigt bra.
En bok som kan ses som omoralisk eftersom alla protagonister är kriminella. Trots att du inte vill kommer du känna medlidande för karaktärerna på något plan och du kommer vara väldigt nyfiken på vad som ska hända dem. När man kommit in i boken är det svårt att lägga ifrån sig den! Eftersom boken handlar om maffior och narkotikahandel så kan det bli lite mycket av det ibland, men som tur är så dyker det alltid upp något ”vid sidan om” som inte handlar om kriminalitet i varje huvudpersons liv! Ett minus med boken kan vara att det kan ta lite tid att vänja sig vid språket och stockholmsslangen. Allt som allt tycker jag att Jens Lapidus gjort ett utmärkt jobb och lyckas skildra de kriminella karaktärerna.

Läsvärd för dig som är intresserad av den undre världen.
Romanen ”Snabba cash”, skriven av den svenske författaren Jens Lapidus, blev snabbt en storsäljare när den släpptes 2006. Under 2007 var den Sveriges fjärde mest sålda skönlitterära bok. Några år senare filmatiserades boken och även filmen blev en stor succé.

Spännande från början till slut
Det är en riktig spänningsroman med flera återkommande intriger och problemen hopar sig ju längre in i romanen som man kommer. Det är en roman som passar de flesta typer av läsare, både de skönlitterära fantasterna och läsare som söker något som är lättläst och underhållande.

Romanen tar upp flera viktiga och aktuella teman. Den visar de stora klasskillnaderna som finns i Stockholmsområdet med kontrasterna mellan förorterna och områden som Stureplan och Danderyd. Vad som krävs för att accepteras i de rikas kretsar. Romanen är en illustration över hur den ständiga jakten på status och materiell lyx kan vara destruktiv och leda en människa till ruinens kant.

Realistisk och välskriven
Något som slog mig som läsare är hur realistisk romanen faktiskt är. Det finns troligen många ungdomar som likt JW tar smslån efter smslån för att finansiera en livsstil de egentligen inte har råd med. Eller som likt JW dras in i kriminella gäng för att upprätthålla en viss fasad. I kombination med att romanen är så pass välskriven är den värd ett högt betyg, 4 av 5.
Jens Lapidus lyckas med boken Snabba Cash göra något som få andra författare klarat av. Att ge en trovärdig och spännande bild av Stockholms undre värld. Här möter vi tre olika karaktärer med helt olika liv. Det enda de har gemensamt är att de på ett eller annat sätt är involverade i brottslighet i Stockholm.

En kvick och rafflande historia
Det som gör att boken sticker ut och är läsvärd är det otroligt kvicka språket och sättet den är skriven på. Boken är skriven med korta meningar och har en väldigt talspråklig stil. Det är något som är väldigt svårt att komma undan med om du inte är en riktigt bra författare. Det som jag också tycker är värt att framhävas med boken är hur bra storyn knyts ihop mellan de tre olika karaktärerna. Man blir verkligen involverad i samtliga tre karaktärer och sitter som på nålar hela tiden. När de tre korsar varandras vägar, antingen av misstag eller med mening, tas berättelsen till en ny nivå. Det faktum att boken efter lansering filmatiserades med flera av Sveriges mest kända skådespelare i huvudrollerna talar sitt tydliga språk, detta är en bok som verkligen är värt att läsas.