Systerklockorna

Søsterklokkene
Bok av Lars Mytting
Systerklockorna har under årtionden ringt över bygden. Det ryktas att klockaren blivit döv efter bara tre mässor. Bygden är Gudbrandsdalen och den står inför en hel del förändringar. En ny präst flyttar in i prästgården och bara en kort tid senare kommer en man från Tyskland med stora planer för bygden. Klockornas ringande blir inte lika självklart.
10 utgåvor
Välj utgåva
SøsterklokkeneNorska - Okänt
ISBN: 9788242174529
SøsterklokkeneNorska - Inbunden
ISBN: 9788205514003
Søsterklokkene : RomanNorska - E-bok
ISBN: 9788205514010
SysterklockornaSvenska - Inbunden
ISBN: 9789146233862
SysterklockornaSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789176472620
SysterklockornaSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789178272600
SysterklockornaSvenska - E-bok
ISBN: 9789146233909
SysterklockornaSvenska - Pocket
ISBN: 9789179130381
SøsterklokkerneDanska - Pocket
ISBN: 9788763862165
SøsterklokkerneOkänt
ISBN: 9788763861724
En välskriven berättelse som man lätt kan dras in i och inte vill släppa. Utspelar sig i den glesbefolkade norska landsbygden på 1880-talet, i armmod, slit och det hårda livet speciellt för kvinnor, där man för följa den unga Astrid.
En bok som dels berättar en släkthistoria men också en rad sägner och folklore om stavkyrkorna i Norge.En bok som man dras in i från första sidan.

Karaktärerna är mustiga och oerhört vackra miljöbeskrivningar.Man känner årstidsväxlingarna i varm sol ,midnattssol,isande kall vinter där andetaget blir till is när norrsken flammar.
En riktig bladvändare
Berättelsen utspelar sig under 1800-talets andra hälft i en isolerad by i norska Gudbrandsdalen, Butangen. I centrum för berättelsen står en urgammal stavkyrka och dess kyrkklockor, vars historia sedan länge hänger samman med släkten Hekne. Astrid Hekne har därför ett särskilt band till kyrkan, och när prästen i byn bestämmer sig för att sälja kyrkan till kulturintresserade tyskar i Dresden hamnar de i konflikt. Prästen Kai Schweigaard vill nämligen modernisera kyrkan och fördriva gamla, hedniska sedvänjor. Hans och Astrids spirande kärlekshistoria kompliceras dessutom av att den tyska arkitekten Gerard Schönauer anländer till Butangen för att dokumentera och rita av den gamla stavkyrkan. Schönauer förälskar sig i både Astrid och stavkyrkan.

Boken är inte bara en kärleksroman, den har fler bottnar än så. Mötet mellan det gamla och det nya är ett annat tema. I Butangen har invånarna levt på samma sätt i hundratals år och Mytting målar en fantastisk bild av det vackra landskapet och sedvänjorna bland människorna i byn. Kontrasten mot den moderna staden Dresden är slående. Boken har även magiska och övernaturliga inslag, vilket bidrar till en poetisk känsla. Samtidigt är det en historisk skildring av en inbunden norsk by utan större kontakt med omvärlden.

Mytting skriver fantastiskt bra och det är lätt att svepas med i berättelsen. Den som fascineras av historia, sagor och folktro kommer att gilla “Systerklockorna”.
Det här är berättelsen om en glesbefolkad landsbygd i Norge och dess invånare. De gamla systerklockorna vid den lilla stavkyrkan är något av bygdens stolthet då deras fantastiska klang inte liknar något annat. De tillverkades som en hyllning till två tvillingflickor, och det sägs att systrarnas bildvävnader siar om framtiden. Året är 1879 och en ny präst har precis flyttat in i den gamla prästgården där den unga Astrid arbetar. Astrid är ättling till tvillingsystrarna och stolt över klockorna. Samtidigt anländer en okänd man från Tyskland till byn, och hans planer gör att stavkyrkan och hela dess omgivning går en oviss framtid till mötes.

Aktuella frågeställningar
Den här boken är full av frågeställningar som lätt kan appliceras på vår tid, där bevarande av kulturarv ofta ställs mot modernisering och utveckling. Den frågar bland annat hur mycket som måste gå förlorat för att vi människor ska kunna uppnå det vi behöver eller tror oss behöva. Författaren målar upp konflikten mellan gammalt och nytt på ett sätt som känns realistiskt och drömskt på en och samma gång. Boken lyckas kombinera skrönor och gamla legender med en historisk skildring av en landsbygd som inte längre existerar. Den blir långtråkig på sina håll, men är ändå läsvärd tack vare den speciella stämning den bygger upp.