Ok, amen

Bok av Nina Solomin
När hon flyttar in i loftet i New York ser hon dem på gatan utanför: männen med sina svarta rockar, långa skägg och tinninglockar. Barnen med gammaldags kläder och kvinnorna med täckta huvuden och långa kjolar. Journalisten Nina Solomin blir nyfiken på de ultraortodoxa judar som blivit hennes grannar. Men de lever enligt strikta religiösa regler och vill inte beblanda sig med omvärlden. Det är omöjligt att få kontakt. Tills en dag, då det knackar på hennes dörr. Ok, amen (2001) är en spännande, personlig reportagebok som ständigt hittar nya läsare. Här skildras en ung svensk kvinnas väg in i en sluten värld, en judisk chassidisk grupp som lever som i Östeuropa före andra världskriget, fast de befinner sig mitt i en av världens mest moderna metropoler. Nina Solomin är journalist och författare. Hon har levt i New York och Jerusalem och har bland annat arbetat på Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter, Sveriges Television, Tidningen Vi och Sveriges Radio. Det här är en print-on-demand-utgåva. Läs mer på www.wwd.se/pod
Fantastisk reportagebok om de chassidiska judarna i New York. Blev helt tagen av denna bok, som jag läste när den kom. Läs, läs, läs!
Under en av vårens sjukdomsperioder såg jag Netflixserien Unorthodox som verkligen berörde.

Det gjorde mig nyfiken på att ta reda på lite mer om chassiderna.

Jag hade hört mycket gott om just boken Ok, amen. Om kärlek och fientlighet i chassidernas New York av Nina Solomin som jag nu lyssnat på. Fint inläst av författaren själv.

Det blev en mycket bra kombo!

Författaren skriver om sina egna möten med chassider i New York. Det blir ett nyfiket utforskande som ger ett nyanserat perspektiv på hur dessa judar valt att leva i det nutida New York.

Missa inte de faktaspäckade kapitlen som avslutar boken!
Jag såg serien Unorthodox på Netflix och blev fascinerad över hur dessa ultraortodoxa judar lever. Googlade lite och så dök denna bok upp. En otroligt intressant bok skriven av Nina Solomin som under ett år bodde i Williamsburg, New York, där hon så småningom lärde känna och fick vara delaktig i judarnas leverne och traditioner. Väldigt intressant!