Det stora århundradet, #3

Mellan rött och svart

Bok av Jan Guillou
De tre ingenjörsbröderna Lauritzen har drabbats hårt av kriget. Oscar har förlorat allt i Afrika, Sverre är utkastad från sitt hem och hans älskade har dött och Lauritz har fått fly från Norge. De får liksom Tyskland bygga upp allt på nytt. Detta är tredje delen i serien Det Stora århundradet om familjen Lauritzens öden.
När Jan Guillou bestämmer sig för att leverera en historisk roman blir det en resa med besked för läsaren. Det är bara att spänna fast sig inför tidsresan till mellankrigstidens Europa. Framförallt skildringen av nazismens framväxt i Tyskland tar jag med mig från denna bok. En spännande handling samt en detaljrik och kunnigt skriven roman.
Äntligen är bröderna Lauritzen förenade!
Bröderna har vuxit upp på varsina håll, fått familjer men återförenats. I denna bok får vi följa med i Harald, son till Oskar bla.
Första världskriget är i farten, Hitler finns på tapeten överallt och utrotning av Judar har lett till landsflykter.
Denna bok har många överraskningar så det blir extra spännande av och till.
Brödernas företag i byggbranschen har sina upp och nergångar men däremot reklambyrån de har går riktigt riktigt bra.
Boken berättar om utvecklingens framsteg på ett mycket intressant sätt.
Allt det som de tre bröderna på var sitt håll skapat har fallit samman. Alla tvingas de söka nya vägar framåt i livet. Oscar har inte en krona kvar efter allt arbete i Afrika. Engelsmännen lade beslag på allt. Lauritz har fått fly från Bergen med sin familj då sonen trakasseras för att vara tyskvän. Sverre har förlorat än mer då hans stora kärlek dödats och han blivit utkastad från sitt hem.
Det är mellankrigstid i Europa och vi får följa skeendena under 1900-talets alla steg genom de tre brödernas ögon. Återigen levererar Guillou. Det är en spännande berättelse om en tid då ingen tror att kriget kommer igen. Ingen tror att det kan bli värre. Men vi som läser vet ju. Det kommer att bli ett än värre krig snart. Tänk om historielektionerna varit så här i skolan! Då hade vi alla varit historieexperter.