Martin Benner, #3

Henrys hemlighet

Bok av Kristina Ohlsson
Henrys hemlighet är en spännande kriminalroman om advokaten Martin Benner. Efter att Benners vän dör blir han erbjuden att ta över sin väns antikhandel. Kort därefter får han besök av en man som hävdar att Henry, Benners vän, inte dog av en sjukdom. Benner blir indragen i en spännande resa efter svar på vad som egentligen hände.
Spännande sträckläsning .
Hade svårt att lägga den ifrån mig och kunde inte räkna ut hur slutet skulle bli
I julklapp 2019 gav jag bort den senaste boken i Martin Brenner-serien, Kristina Ohlssons bok Henrys hemlighet. I maj fick jag chansen att återknyta bekantskapen med advokat Brenner.

Martin Brenner får i princip ärva en halv antikaffär när hans vän Henry Schiller i New York dör. I princip med innebörden att Martin får köpa Henrys del i rörelsen så att han delar den med Henrys fru Magda. Allt verkar frid och fröjd, men så söker en man upp Martin och berättar att Henry inte alls dog av cancer utan blev mördad. Ovanpå detta upptäcker Martin att nån smyger kring hans hus. Och bästa vännen – och kärleken Lucy – planerar sitt bröllop med Majkel Michael. Lucy har köpt en present till sin blivande make. Det borde hon nog inte ha gjort. Martins systerdotter Belle hittar nämligen en hemlighet i schackspelet. Vilken tur att au pairen Marcel finns!

Ja ja, det låter rörigt, men det är det faktiskt inte alls. De olika trådarna i boken hänger ihop. Persongalleriet är lagom stort och personerna är sins emellan så olika att det inte är svårt att hålla isär dem. Det som är svårare att hålla isär är vän och fiende. Vem 17 kan Martin – och jag som läsare! – lita på i den här deckaren?

Det här är en spännande bok som jag läser snabbt. Förutom det lagom stora persongalleriet är kapitlen också av lagom längd. Ett par HBTQ-teman finns där också och spelar viss roll för berättelsen.

Mitt omdöme blir det högsta.
Henrys hemlighet är den tredje delen i Martin Benner-serien. Jag har inte läst de tidigare men boken funkar bra att läsa fristående tycker jag.

Martin ärver en andel i sin vän Henrys antikhandlare när Henry, efter en tids sjukdom, går bort. På begravningen påstår en person att Henry inte dött en naturlig död utan mördats.
Martin dras snabbt in i en snårig och farlig historia om mystiska hotel, kyrkans män och ett märkligt schackspel. Vad vet egentligen Martin om sin vän och vad är sanningen om Henrys förflutna?

Detta är en berättelse med fart. Redan från start tar historien en rivstart och sedan händer det grejer på löpande band. En riktig blandvändare med spännade karaktärer och driv i både språk och historien.

Jag har läst mycket av Kristina Ohlsson och vill gärna läsa
Detta är fristående fortsättning av böckerna Lotus blues och Mios blues och advokaten Martin Benner.

Kristina Ohlssons serie om Fredrika Bergman är en favorit hos mig och jag har läst alla delar i serien. Martin Benner-serien har jag bara läst de två första delarna i serien sen tidigare. I Henrys hemlighet möter vi Martin Benner är advokat och nybliven delägare i en antikhandel i New York. Han blev delägare när vännen Henry gick bort för tidigt. Men dog vännen verkligen en naturlig död? Martin börjar undersöka det närmare och hamnar själv mitt i skottgluggen. Boken är otroligt lättläst och går fort att läsa trots sina 480 sidor. Den har hela tiden ett starkt driv framåt som gör att sidorna rusar förbi, Kristina har verkligen lyckats få till en riktig bladvändare som är omöjlig att lägga ner förrän den är utläst. Genom hela berättelsen pytsas små ledtrådar ut vilket gör det till spännande läsning. Inget är såklart som jag trodde! Henrys hemlighet är rafflande underhållning som får mig att längta efter nästa del i serien!
Den här boken är en fortsättning på böckerna om före detta polisen Martin Benner. Boken kan dock minst lika väl läsas helt fristående.

Martin Benner, advokat och före detta polis älskar antikviteter och har flera av dem hemma. Henry, hans vän, går en dag bort och då får Martin ett bra erbjudande. Henry hade en andel i en antikhandel i USA och den får Martin överta. Det blir dock inte så bra som Martin tänkt sig. Kort efter övertagandet kontaktar en man Martin. Mannen menar att Henry blivit mördad. Det här kommer som en nyhet för Martin och flera andra som trott att Henry dött av sjukdom. Men så småningom märker Martin att något mystiskt är i görningen. Någon lämnar spår i snön kring hans hus och han blir också övervakad på andra platser. Att skilja vänner från fiender blir inte lätt och Martin kontaktar den vän han känner att han kan lita på, Boris. Just Boris är en mycket kriminell person. Boris ger Martin rådet att inte ge sig in i det mystiska som skett om han och hans familj vill leva säkert. Men vad hände egentligen med Henry?

Vad är bra och mindre bra i boken?
Det här är en bladvändare man inte vill lägga ifrån sig. Men ibland får man gå tillbaka lite i läsandet för att förstå sammanhanget. Språket är bra och det finns en röd tråd. Det är dock inte förrän bland bokens sista sidor som hela innehållet knyts ihop och alla frågor får sina svar. Att boken ingår i en serie är inte något som märks utan man kommer snabbt in i handlingen även om man inte läst de tidigare böckerna.

Rekommenderas boken?
Det här är en bok som rekommenderas till den som gillar deckare som inte alltid har en så självklar förklaring. Riktigt otäckt blir det inte men visst kan man uppleva en eller annan kall kår som söker sig nedför ryggraden när man läser. Kapitlen är korta och boken passar bra för den som har lite extra tid på semestern eller bara för den som vill njuta av riktigt bra läsning.