Från Holmes till Sherlock

The life and death of Sherlock Holmes
Bok av Mattias Boström
Alla känner till Sherlock Holmes. Sir Arthur Conan Doyle skapade en litterär gestalt som under 130 års tid behållit sin popularitet och som idag är mer älskad än någonsin. Från Holmes till Sherlock är berättelsen om de män och kvinnor som låg bakom succén - från 1890-talets gentlemannadetektiv Holmes till vår tids udda geni Sherlock. Det är en historia om framgång, tragedi och familjehemligheter som tidigare aldrig berättats i sin helhet. Om författare, förläggare, skådespelare, regissörer, fans och inte minst Conan Doyles giriga söner, som alla har bidragit till att göra Sherlock Holmes till en av världens mest kända fiktiva gestalter. Från Holmes till Sherlock utkom första gången 2013. Boken utsågs av Svenska Deckarakademin till årets bästa fackbok och har sedan dess utkommit i en rad andra länder. Denna nyutgåva är omarbetad och förlängd med mer än tjugo kapitel. Den har nominerats till flera av USA:s främsta kriminallitterära pris, bland annat det prestigefulla Edgar Award, samt vunnit Agatha Award och förärats med litterära priser i Storbritannien och Tyskland. "En fängslande berättelse om mästerliga kulturpersoner, slipade förbrytare, excentriska personligheter och de tragedier och triumfer som skänker ljus åt historien ... Underbart underhållande." Wall Street Journal "Om du älskar Sherlock Holmes så kommer du älska den här boken ... Den bästa bok som någonsin skrivits om fascinationen för Sherlock Holmes." Washington Post "En alldeles utmärkt bok om Sherlock Holmes ... Läs den!" Leif GW Persson
15 utgåvor
Välj utgåva
Från Holmes till Sherlock (utökad nyutgåva)Svenska - Inbunden
ISBN: 9789164205773
Från Holmes till Sherlock (utökad nyutgåva)Svenska - E-bok
ISBN: 9789164243355
Fra Holmes til SherlockNorska - E-bok
ISBN: 9788293442226
The Life and Death of Sherlock HolmesEngelska - Pocket
ISBN: 9781786691262
Fra Holmes til SherlockDanska - Inbunden
ISBN: 9788771460919
Från Holmes till SherlockSvenska - Inbunden
ISBN: 9789164202215
Från Holmes till SherlockSvenska - Pocket
ISBN: 9789175790329
Från Holmes till SherlockSvenska - E-bok
ISBN: 9789164242150
Life and death of sherlock holmesEngelska - Okänt
ISBN: 9781784977726
Inte tror jag att jag är den enda i hela världen som är fascinerad av Sherlock Holmes..? När jag var i London i juni 2017 stod ett besök på Sherlock Holmes-museet på min lista över saker jag ville göra. Det blev en riktigt spännande utflykt.

För ett tag sen såg jag att Mattias Boström hade skrivit en bok om detektiven, Från Holmes till Sherlock. Vid bokrean 2020 slog jag till på en utökad nyutgåva av boken. Eftersom den är ganska omfångsrik och tung passade jag på att börja läsa boken när jag var hemma och jobbade. Ja alltså, jag läste ju inte när jag jobbade, men jag behövde inte släpa den tunga boken i min ryggsäck till jobbet så många gånger. Ändå insåg jag att jag redan efter några dar var mer än halvvägs in i den nästan 600 sidor tjocka boken…

Huvudperson i den här boken är Sherlock Holmes. Läsaren får följa hur hans skapare Arthur Conan Doyle (sedermera sir framför namnet) lyckas få fram sin mästerdetektiv. Skildringen av Sherlock Holmes är så realistisk att många genom årens lopp har trott att han faktiskt har existerat på riktigt. Dessutom är Sherlock Holmes fortfarande populär. Vilken litterär gestalt är det efter typ 130 år..?

Författaren lotsar fint och intressant läsaren igenom Conan Doyles författarskap och liv, vidare genom hans familj, filmer, TV-serier etc ända fram till modern tid. Texten är inte tung även om boken är det. Den här nyutgåvan har fått fler än 20 nya kapitel sen förra utgåvan kom ut 2013. Boken har både varit nominerad och fått många fina litterära priser. Och det är den sannerligen värd! Det här är så intressant och underhållande läsning, förmedlad genom en synnerligen kunnig Sherlock Holmes-kännare.

Mitt omdöme blir det högsta.