Sandor slash Ida

Are U 4 Real?
Bok av Sara Kadefors
Boken handlar om två helt olika tonåringar vars världar möts. Hon är en ung och populär tjej som bor i Stockholm med sin deprimerade mamma. Han bor i Göteborg, har inga vänner och dansar balett. De möts via en chatt en kväll, där deras vänskap växer fram men båda ljuger om vilka de egentligen är.
11 utgåvor
Välj utgåva
Sandor slash IdaSvenska - Pocket
ISBN: 9789176438695
Sandor slash IdaSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789176512449
Sandor slash IdaSvenska - Inbunden
ISBN: 9789163822803
Sandor slash IdaSvenska - E-bok
ISBN: 9789163843662
Sandor slash IdaSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789179531300
Sandor slash IdaSvenska - Pocket
ISBN: 9789170012839
Sandor slash IdaSvenska - Inbunden
ISBN: 9789163846045
Sandor slash IdaSvenska - Okänt
ISBN: 9789163843310
Are U 4 Real? - UsedEngelska - Okänt
ISBN: 9780803732766
Are u 4 real
ISBN: 9781101057070
Sandor slash IdaSvenska - Okänt
ISBN: 9789179758639
ag har sett filmen flera gånger och när jag såg boken på loppis blev jag sugen på att läsa denna berättelse. Trots att boken nästan har 20 år på nacken håller den fortfarande. Tyvärr finns fortfarande fördomar som är kopplade till könsroller och tröttsamma förolämpningar. Jag fastnade för både Sandor och Ida, deras sorg och kamp, och jag gillade att se hur deras relation växte fram. Dock måste jag erkänna att omslaget inte tilltalar mig alls och jag hade aldrig plockat upp boken om jag inte gillat filmen …
Sandor slash Ida är en riktigt intressant tonårsbok. Den är spännande, underhållande och väldigt rolig att läsa. Det är en bok man har svårt att lägga ifrån sig och ju mer man läser desto roligare blir den. Kärleken och vänskapen som växer fram mellan de två huvudkaraktären är en väldigt fin historia.
De båda drömmer om helt annorlunda liv och vill gärna låtsas att vara någon annan än det de är. Han älskar dansen och har en närvarande familj, hon kommer från en trasig familj och drömmer om en närvarande mamma. Man får följa med i hur de får kontakt och hur en fin relation växer fram, men med en del lögner. Och det är spännande att läsa hur Ida reagerar och vad hon tar sig till, när Sandor helt plötsligt dyker upp på besök. Boken avspeglar verkligen tonårsliv och hur deras liv och problem kan se ut.
Det är en intressant och lättläst bok som man gärna inte lägger ifrån sig. Jag gillade verkligen den här boken och historian. Det var en rolig bok att läsa och jag skulle gärna läsa om den igen.
Boken kom ut redan tidigt 2000-tal, men den behandlar ämnen som i allra högsta grad är aktuella idag. Berättelsen kretsar kring Sandor och Ida som lever helt olika liv på helt olika platser i Sverige. De får kontakt via en chatt, ett sätt att mötas på som blivit allt vanligare i takt med digitaliseringen av samhället. Boken handlar om två ungdomar, men den kan läsas av så väl ungdomar som vuxna.

Huvudpersonerna i boken är som titeln avslöjar Sandor och Ida. Ida beskrivs som en av de mest populära personerna på sin skola, hon har många kompisar, hon är snygg och ofta festens mittpunkt. Sandor däremot har inte speciellt många kompisar, hans passion i livet är dans och balett och han festar inte. Ida bor ensam med sin mamma och drömmer i hemlighet om ett annat liv. Sandor bor i en kärnfamilj med två delvis engagerade föräldrar, åtminstone så länge som han ägnar sig åt sin mammas passion.

Boken skildrar två sätt att vara tonåring på utan att för den sakens skull romantisera verkligheten eller förminska den process som det innebär att vara tonåring. Boken lyfter också fram viktiga frågor, vad är en engagerad förälder, hur kan vi stötta tonåringar i vår närhet att ta hjälp av varandra och slutar vi någonsin leta efter något annat.

Trots att huvudpersonerna är så olika så har de en gemensam längtan av att bli lyssnade på och att bli sedda. Det banar väg för en fantastisk berättelse där vi som läsare får se hur de lyssnar och ljuger för varandra. Det kanske är lätt att ljuga för varandra på Internet, men det är mycket svårare i verkligheten. Samtidigt är det också lättare att lyssna på Internet än i verkligheten. Således skildrar berättelsen en historia som verkligen är dagsaktuell trots att den har nästan tjugo år på nacken.

Boken passar en bredare målgrupp än bara ungdomar. Dels för att de flesta kan relatera till åtminstone en av huvudpersonerna och dels för att boken handlar om så mycket mer än två unga människor. Den här boken är dessutom perfekt att läsa i skolan eller att som förälder läsa den tillsammans med sina barn.