Ensamma hjärtan och hemlösa hundar

Lost Dogs and Lonely Hearts
Bok av Lucy Dillon
Endast trettioett år gammal blir Juliet änka. Hon isolerar sig hemma och spenderar sina dagar framför teven. Juliet har under en period följt olika råd ifrån självhjälpsböcker och plötsligt får hon ansvar för både hundar, katter och krukväxter. Det gör att hon börjar gå promenader och får energi att renovera huset som hennes man Ben och hon köpte. En hjärtvärmande berättelse om en kvinna i sorg till återfunnen lycka.
Kärlek, humor och så hundar! En fin och bra feelgood bok som är himla härlig att försvinna i för en stund!!
En feelgoodbok som gör mig varm i hjärtat. Är jag lite nere så läser jag gärna om den och blir genast på bättre humör. I boken får man följa Rachel som på kort tid har förlorat sitt jobb på en pr-byrå, sin pojkvän och sin lägenhet i London. En dag får hon ärva sin mosters hus på landet, mosterns egna hund och alla de herrelösa hundarna som mostern tagit hand om. Det här blir en omställning i livet som Rachel inte har räknat med men som hon med tiden lär sig att uppskatta. Alla som älskar djur känner igen sig i boken och man får följa både spännande människor och karaktärsfulla hundar i denna romantiska och lite humoristiska historia om vad som händer när man bryter upp från sitt gamla liv och börjar om på nytt.
Fantastiskt fin och härlig bok som man bara blir glad av. Ensamma hjärtan och hemlösa hundar är en perfekt bok för dig som gillar  hundar, kärlek och en gnutta humor.
Först av allt får ingen ta mitt betyg som dåligt, då jag snarare tyckte att boken var missvisande ibland. Jag fick en bild av hur boken skulle vara när jag började läsa den, jag hittade ett problem som karaktärerna skulle hitta och sedan lösa i slutet. Men, det visade sig att det inte alls var vad boken handlade om. Istället för den typiska “allt löser sig i slutet” boken så handlade denna om ett vardagsliv som man känner igen – vilket var en överraskning som jag faktiskt tyckte om. Men vissa händelser och vissa karaktärer kändes onödiga och gav inte så mycket till handlingen, vilket gjorde mig förvirrad.

Förutom detta så gillade jag verkligen boken, speciellt på grund av alla fina hundar som beskrivs i den (jag är en stor hundälskare) och jag tyckte om karaktärernas unika känsla och hur hundarna flätades samman i bokens handling.
Ensamma hjärtan och hemlösa hundar är skriven av Lucy Dillon, en brittisk feelgoodförfattare. Boken utspelar sig till största delen på den brittiska landsbygden och har hundar och människans relationer till sina hundar i fokus. Huvudpersonen är Londonkvinnan Rachel. När berättelsen börjar har hon precis förlorat sitt jobb, sin kärlek och alla sina framtidsplaner. Hon är 39 år gammal och har ingen aning om hur hon ska kunna börja om på nytt igen. När hennes moster dör får hon ärva ett hus på landet tillsammans med ett hem för hemlösa hundar, och Rachel beslutar sig för att satsa allt på ett kort och flytta ut till huset. Hon har aldrig tidigare haft hund, och i början kämpar hon med den nya situationen. Som tur är får hon hjälp av hundhemmets föreståndare Megan, och av den till en början lite vresige veterinären George.

I boken får man förutom Rachel också följa några av de personer som bestämmer sig för att adoptera en hund från Rachels hundstall. Man får se hur den nya vännen förändrar livet för ett barnlöst par, en ung läkare och en ensamstående mamma.

Ensamma hjärtan och herrelösa hundar är en varm, romantisk och humoristisk berättelse, både om relationen mellan en hund och dennes ägare, och om relationerna mellan hundarnas ägare. I Lucy Dillons bok för hundarna samman människor som kanske aldrig skulle ha setts annars. Boken är en klassisk feelgoodroman, och om man är ute efter någonting att mysläsa i soffan en regnig höstdag är den perfekt. Det är inte en bok som griper tag i hela ens inre, eller som är fruktansvärt spännande, men det är en välskriven bok som mycket väl kan fungera som underhållning en kväll. Boken är, precis som många andra böcker i denna genre, förutsägbar. Redan när man för första gången möter veterinären George förstår man att han och Rachel kommer att bli ett par. Trots detta är det en riktigt bra bok, den är välskriven, varm och humoristisk. Lucy Dillon fångar sina karaktärers känslor och tankar.

Någonting som drar ner läsupplevelsen lite grann är att det som läsare kan vara svårt att känna igen sig i en del av de situationer som uppstår. Det är inte så många människor som har upplevt att ärva ett hundstall, flytta ut på den engelska landsbygden och där starta ett helt nytt liv. En del av de personer som förekommer i boken känns heller inte helt verkliga, många av dem är lite för perfekta för att de skulle ha kunnat finnas på riktigt. Men trots detta så är det absolut en läsvärd bok. Kanske inte en stor litteraturupplevelse, men helt klart en riktigt bra feelgoodroman som passar perfekt när man vill ha en lite lättare läsupplevelse.
Lucy Dillon är en engelsk författare som har skrivit en bokserie om en stad på engelska landsbygden. Det finns flera böcker och de hänger ihop med varandra men är ändå härligt fristående, så att man kan läsa dem i vilken ordning man än vill. Den första boken i serien heter Ensamma hjärtan och hemlösa hundar, och var den första boken jag läste av henne. Jag var snart fast.

Ensamma hjärtan och hemlösa hundar handlar om Rachel. Hon har haft ett glamoröst liv i London med bra jobb och en pojkvän, men plötsligt ärver hon efter sin moster som har ett hus på vischan och Rachel åker dit för att röja upp, gå igenom och sälja fastigheten. När hon kommer till staden får hon veta att hon även ärvt sin fasters gamla bordercollie och att huset även har ett hundpensionat fullt med omplaceringshundar samt en anställd hundskötare.
Detta är inget som Rachel ens hade föreställt sig, och hon avskyr det, är förvirrad och behöver reda upp sitt liv, samtidigt som staden, folket och miljön lockar henne. Man får som läsare följa med henne i hennes vardag, besluten och problemen, mötena med folket och se hur hon växer som person.
Boken skildrar även två andra kvinnor och deras bekymmer; Zoe, en ensamstående tvåbarnsmamma med en vild oönskad hundvalp hon vill bli av med, samt Natalie, gift och barnlös och olycklig på grund av detta. Natalie och hennes man blir jourhem åt en av hundhemmets hundar och inget blir sig likt igen.

Lucy Dillon väver samman flera personers livshistorier och låter deras vägar korsas, samtidigt som hon beskriver eller nämner andra personer i staden. Det äldre paret som hjälper till med hundrastning på hundhemmet, eller läkaren på vårdcentralen, och inte att förglömma, traktens stiliga veterinär. Boken är lättläst och romantisk utan att vara klistrig, och man vill inte riktigt lägga ifrån sig den.

Det är en bok som lämpar sig perfekt för den som gillar hundar en regnig höstdag, med en filt, lite choklad och en stor kopp te. Hundälskare behöver man förresten inte vara, bara intresserad av människoöden och vardagsproblem som jag tror vi alla kan känna igen oss i. Det här med att sitta ensam i mörkret och grubbla på olösliga problem, att börja bli intresserad av någon, att känna att tiden rinner iväg och man håller på att bli gammal, att inte räcka till för sina barn, att ge sig ut på djupt vatten inom områden man inte vet så mycket om och som kanske ligger en bra bit utanför ens egen komfortzon.
Det är en väldigt mysig bok och jag rekommenderar den verkligen. En riktig feel good-historia som känns både landsortsromantisk och genuin och som får en att längta till en småstad i England.