Gotiska berättelser

Seven gothic tales
Bok av Karen Blixen

Sensommaren 1931 flyttar Karin Blixen, då 46 år gammal, hem till Danmark och in hos sin mor. Totalt ruinerad. Kaffefarmen i Kenya är såld på en tvångsauktion. Hon har dessutom nyligen förlorat sin älskare och vän Denys Finch Hatton i en flygolycka.

Där och då påbörjar Blixen sitt författarskap. Hon skriver en samling berättelser, »för att överleva«. Hon skriver på engelska, som varit det språk hon talat till vardags i 17 år. Berättelserna utspelar sig i ett drömskt 1800-tal, men med universella mänskliga teman som passion, längtan, kärlek, förlust, samt inte minst lusten och tvånget att berätta.

Karen Blixens debutbok Seven Gothic Tales [1934], utgiven bakom pseudonymen Isak Dinesen, liknar ingen annan stor nordisk klassiker. Verket, med arbetstiteln »Nine Tales«, var tänkt att innehålla nio berättelser, men den amerikanske förläggaren strök ner det till sju. Denna utgåva, Gotiska berättelser, är den första att samla alla de ursprungligen tilltänkta nio berättelserna.

I svensk översättning av Sonja Vougt, Eva Liljegren och Torsten Blomkvist.

KAREN BLIXEN [1885-1962], egentligen Karen von Blixen-Finecke, född Karen Christentze Dinesen, var en dansk författare. I engelskspråkiga länder är hon känd under pseudonymen Isak Dinesen och i tyskspråkiga länder med författarnamnet Tania Blixen. Hennes två mest berömda verk är debuten Seven Gothic Tales [1934] och romanen Out of Africa [1937]; båda skrivna på engelska. Nio gånger nominerades Karen Blixen till Nobelpriset i litteratur.

»Inledningen på ett författarskap som inte liknar något annat, och som placerar Karen Blixen bland 1900-talets allra viktigaste författare.« Margaret Atwood, The Guardian

Mindre

Sensommaren 1931 flyttar Karin Blixen, då 46 år gammal, hem till Danmark och in hos sin mor. Totalt ruinerad. Kaffefarmen i Kenya är såld på en tvångsauktion. Hon har dessutom... Mer

3 utgåvor
Välj utgåva
Gotiska berättelserSvenska - Pocket
ISBN: 9789177818137
Gotiska berättelserSvenska - Inbunden
ISBN: 9789177813194
Gotiska berättelserSvenska - E-bok
ISBN: 9789177818489
Betyg 5
Ytterligare en spännande bok där man får följa den tidigare i filtratören Piet Hoffman och kommissarie Evert Grens. En bok som är svårt att sluta läsa..
Betyg 5
En mycket spännande berättelse att följa. Det var svårt att göra avbrott i läsandet. Det är intressant med alla möjligheter huvudkaraktären har för att komma vidare i sitt letande av den och de brottslingar som Piet Hoffman letar efter. Författaren Anders Roslund får till en otroligt spännande serie händelser som är mycket svårt att ta paus från. Hoffmans familj hamnar också i skottgluggen på grund av Hoffmans letande efter de skyldiga till att femåriga Zanas familj råkade illa ut. Kriminalkommissarie Evert Gren får sitt liv lite omskakat och han inser många saker om sig själv och sitt liv.
En mycket spännande berättelse att följa inom Sverige och även utomlands. Väl värd att följa från pärm till pärm.
Betyg saknas
Evert Grens närmar sig motvilligt pensionsålder och ensamheten blir svårare att bära. Dessutom händer saker som gör att han börjar tvivla på dem som står honom närmast. Mitt i en svår utredning upptäcker han att någon läcker och det måste vara någon av hans närmsta kolleger. Det är en invecklad story som författaren snyggt hanterar. Det är spännande från första sidan och ända till slutet.
Spännande bladvändare om hämnd. Hur långt är du beredd att gå för din familjs säkerhet? Del 9 om Ewert Grens och del 4 om Piet Hoffman levererar.
Spännande och med ett bra tempo. Läste nästan i ett svep och speciellt på slutet. Har inte läst de tidigare böckerna om Grens och Hoffman utan började med denna.
Det här är en mycket spännande bok om hämnd och förräderi som man ogärna lägger ifrån sig innan den är utläst. Bra personbeskrivningar med trovärdiga och levande karaktärer och mest får man nog ut av att ha läst de tidigare delarna först (även om den går att läsa fristående).
Början på boken är dramatisk. Lilla Zana har just fyllt fem år med familjen samlad runt födelsedagstårtan på köksbordet. Där finns hennes mamma, pappa och två syskon. Nu har det gått ett par dygn och lilla Zana går runt bland sina föräldrar och syskon som är märkvärdigt tysta och stilla. TV:n står på i bakgrunden och hon sjunger då och då "Jamåhonleva" för att muntra upp sig själv. Slutligen reagerar grannarna på ljudet och larmar. När kommisarie Ewert Grens till slut kommer in möts han av en leende flicka och en förfärlig lukt. Det här blir ett fall som drabbar Ewert Grens hårt och som han inte lyckas lösa. När det 17 år senare sker ett inbrott i exakt samma lägenhet väcks allt till liv igen.
Spännande bok med bra driv! Rekommendera dock att läsa de tidigare böckerna i samma serie för att få ut mesta möjliga av karaktärerna och deras dilemman.
Jag är grymt imponerad av det snabba välbeskrivande språket & av händelserna. Väldig uppfinnelserikedom i storyn. Tror denna hade blivit väldigt bra som en thriller film. Typ Jason Bourne släng dig ivägen här kommer Piet Hoffmann och company. Denna bok är verkligen som gjord att bli film.Flera personers liv vävs samman i olika länder, olika platser. Och slutar-- inte alls så som jag ville, utan istället väldigt sorjligt.
Zana, en liten flicka som fyller fem år och inte vill något annat än att sjunga Ja må hon leva. Inte visste hon att just den dagen, hennes födelsedag, när hon fick sin tårta med fem ljus, skulle komma att påverka så många människors liv.

Zana och hennes familj, med mamma, pappa och två storasyskon sitter kring matbordet. Tårtan är framdukad. Zana har just fyllt fem år. Födelsedagssången sjungs och hon är lycklig - överlycklig. Det går ett par dagar och den lilla flickan tittar på tv. Just tv:n står på hela tiden och förutom Zanas småsjungande på födelsedagssången är allt annat tyst. Hennes föräldrar och syskon bara ligger, utan att säga något. Den lilla flickan går runt kring dem, tyst sjungande. Hon inser nog inte riktigt att något är fruktansvärt fel.

Så är det någon som reagerar på ljudet. Polis larmas till platsen och Ewert Grens står utanför dörren. De försöker få den lilla flickan att öppna och det går efter flera försök. Flickan ler och ser glad ut när hon möter Grens i dörren, men den förskräckliga lukten är inte lika angenäm. Det här är något som Grens inte kan släppa och han lyckas inte med att lösa fallet. 17 år senare får han sedan ett larm om att en inbrott har skett i precis samma lägenhet som Zana hittades i. Plötsligt kommer allt tillbaka till Grens.

Vad tycker jag om boken?
Det här är en oerhört skrämmande och samtidigt spännande berättelse. Man kan inte bortse från att författaren är extremt skicklig på att bygga upp miljöer, karaktärer och en stämning och känns verklighetstrogen på riktigt. Berättelsen byggs upp kring författarens faktakunskaper och karaktärerna får växa sig fram i berättelsen. Som läsare är det enkelt att leva sig in i vad som sker och det här är verkligen en deckare som biter sig fast. Se till att inte ha allt för mycket att göra när du väl börjar på den här boken. Du vill inte lägga den ifrån dig i första taget.

Även om det här inte är en bok med massor av blodiga detaljer finns det en stämning som gör att man känner lite rysningar krypa ner längs ryggraden under läsningen.

Det finns inte egentligen något negativt att säga om boken utan handlingen är extremt bra och boken är välskriven. Att sjunga ja må hon leva utan obehag kan dock bli lite svårt ett tag efter att boken är utläst.