Med livet som insats

Bok av Rafael Kardari
Med livet som insats är en dramatisk berättelse om en ung man som lämnar tryggheten i Sverige för att kriga mot en av de mest fruktade terrororganisationer som världen skådat - ett beslut som kommer att förändra honom för all framtid. Ingen av oss kan ha undgått bilderna som ständigt fladdrar förbi. För det mesta vänder vi bort ansiktet eller stänger webbläsaren, men halshuggningarna och de ofattbart brutala våldtäkterna är på riktigt. Rafael Kardari klarade inte av att se på utan att göra någonting. Trots att han inte visste vad som väntade honom åkte han via Turkiet in i Syrien och befann sig plötsligt mitt i fasansfulla strider. Det här är en unik inblick i ett vidrigt krig som på båda sidor har lockat män och kvinnor från hela världen. Rafael berättar vad som fick honom att åka. Han skildrar brutala gatustrider i Kobane, där ett fåtal dåligt beväpnade män och kvinnor stred mot mångdubbelt fler tungt beväpnade och ofta drogade fanatiker. I boken får vi också läsa om när Rafael leder en grupp frivilliga från länder som USA, Kanada och Sverige, som tillsammans med den kurdiska gerillan YPG strider mot Islamiska staten både i Syrien och i Irak. Vi får även möta några av de kurdiska kvinnor som kommit att bli internationella symboler för kampen mot Isis. RAFAEL KARDARIS personliga och utlämnande berättelse blir till ett viktigt dokument inifrån ett krig som är avgörande för vår tid. Boken har han skrivit tillsammans med regissören och manusförfattaren DANIEL FRIDELL.
Rafael är boende i trygga Sverige. En dag får han ett youtube klipp skickat till sig. Det är en kompis som vill visa och sprida hemskheterna som sker nere i Syrien och vad Isis har för sig med människor.
Rafael kan inte blunda för det som sker och trots att han har en liten son som behöver honom så tvivlar han inte på att vilja åka ner och strida mot terrorn.
Han väljer att lämna Sverige för att strida för människors rättigheter och han har ingen aning om vad som komma ska eller vad som väntar honom.
Det enda han vet är att han ska ner och strida med sitt liv som insats.

Boken är väldigt gripande och man fastnar lätt redan från första sidan. Den har ett vältalat språk så att vem som helst kan läsa och förstå.