Dvalan

Bok av Camilla Grebe
Artonårige Samuel råkar sabotera en drogaffär och tvingas till en desperat flykt undan narkotikabossen Igor. Efter att ha gått under jorden svarar han på en annons: en familj i skärgården söker en assistent till sin hjärnskadade son. Men ingenting blir som Samuel har tänkt sig när han flyttar in hos den vackra Rakel och hennes son Jonas i det avsides belägna huset vid havet. Inte heller har Samuel räknat med att hans kärleksfulla, men kontrollerande mamma - den frireligiösa Pernilla - handgripligen ska försöka hjälpa honom att få ordning på sitt liv. Kriminalinspektör Manfred Olsson är plågad av en familjetragedi. Han utreder två till synes drogrelaterade mord när hans väg korsar Samuels och Pernillas. Utredningen blir komplicerad och Manfred bestämmer sig för att söka hjälp hos profileraren Hanne som är bosatt i Ormberg. Camilla Grebes Dvalan är en skrämmande och andlöst spännande berättelse om en samtid präglad av narcissism och gränslöshet. Men det är också en skildring av kärlek stark nog att övervinna mörkret. Dvalan är en fristående fortsättning på Husdjuret (som utsågs till bästa svenska kriminalroman 2017 av Svenska deckarakademin och 2018 belönades med Glasnyckeln för bästa nordiska dito) och Älskaren från huvudkontoret (2015).
Ååh spänning från första sidan i boken. Fick inte se så mycket av Hanne i detta inslag i serien men det störde mig inte så mycket. Jag gillar Malin från husdjuret var med i denna också. Kommer försöka få tag i bok 4 under året. Underbart att få avsluta 2020 med husdjuret och börja 2021 med Dvalan. Bra jobbat Camilla Grebe jag har en ny favoritserie.
Detta är den tredje fristående delen. Vad jag gillade med denna boken var att den byggde upp en spänning. Läsaren får följa olika personer under samma tidslinje och dessa vävs samman och som läsare finner man sambanden kanske lite snabbare än huvudpersonerna. Då jag även läst de andra två så gillade jag att det återkommer personer från de tidigare böckerna. Men även om det är lite syftningar tillbaka till förgående böcker upplever inte jag det som att man förlorar något av att läsa denna först.