En piga bland pigor

Bok av Ester Blenda Nordström
Ester Blenda Nordström berättar om hur hon som journalist utgav sig för att vara piga och tog plats på en gård i Södermanland för att ta reda på pigornas verkliga arbetsförhållanden, den typ av journalistik blev senare känd under benämningen wallraffande. Detta resulterade i denna reportagebok som gavs ut 1914.
5 utgåvor
Välj utgåva
En piga bland pigorSvenska - E-bok
ISBN: 9789177424680
En piga bland pigorSvenska - Pocket
ISBN: 9789177423645
En piga bland pigorSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789177425168
En piga bland pigorSvenska - E-bok
ISBN: 9789178931156
En piga bland pigorSvenska - E-bok
ISBN: 9788726153538
En livfull skildring av livet som piga under tidigt 1900-tal. Här får man veta hur en utomstående stadsflicka uppfattar bondelivet. Ett imponerande wallraffande (nordströmmande?) som berättar om krävande gårdsjobb och samtidigt om tillfredsställelsen av en dags nyttigt kroppsarbete. Det finns anledning att imponeras av både pigors strävsamma slit och Ester Blendas nyfikenhet och skildringsförmåga. Här finns formuleringskonst att inspireras av (det gjorde även Astrid Lindgren)!

Underhållande, humoristisk, allvarlig och lättläst!
Ester Blenda Nordström debuterade med reportageboken En piga bland pigor 1914. Den skrev hon efter att under förklädnad ha arbetat som piga på en gård i Södermanland. Hon ville ta reda på pigornas arbetsförhållanden och delge allmänheten detta. Nordström var först med denna typ av journalistik som långt senare kom att kallas för wallraffande.

Nordström är riktigt duktig på att beskriva och gestalta. Genom många små detaljer beskriver hon den kulturkrock hon upplever, exempelvis vad de andra på gården säger när hon borstar tänderna.
Detta handlar om Ester-Blenda Nordström som är journalist och vill ta reda på hur pigorna har det jämfört med drängarna på en gård och hon klär ut sig och låtsas vara piga och söker arbete på en gård och upptäcker Hur mycket mer pigorna måste arbeta än drängarna.