Stjärnlösa nätter

Bok av Arkan Asaad

Amàr har lärt sig att leva självständigt i Sverige när han flyttat hemifrån och bort från en dominerande far. Han följer med familjen när de ska på semester till Irak där stora delar av hans släkt fortfarande bor. Amàr får uppleva stora kulturkrockar och en överraskning väntar som får honom att tappa hakan.

Stjärnlösa nätter av Arkan Asaad handlar om Amàr, en ung man som blir bortgift mot sin vilja. Amár växer upp i en svensk småstad i en kurdisk familj som styrs med järnhand av familjens pappa. Amàr är en drömmare som vill bli filmregissör och leva sitt liv på sina villkor. När han är arton år ändras hans liv för alltid. Familjen återvänder till Irak för första gången på flera år. Bilresan dit är lång och hård men det är inte det värsta. En kort stund efter att de kommit fram får Amàr veta att familjen vill att han ska gifta sig med sin kusin, Amira. Amár vägrar först men efter mycket påtryckningar går han till slut med på det. Efter det blir hans liv ett helvete.

Denna bok är oerhört viktig och den krossar verkligen ens hjärta. Man känner för Amàr och skulle helst vilja ta sig in i boken för att skydda honom mot allt runt omkring honom. Boken lyfter fram den verklighet som många svenskar med invandrarbakgrund går igenom i Sverige. Varje år åker barn med sina föräldrar på vad de tror är en semester till deras hemland, bara för att bli bortgifta. Denna bok lyfter fram hur fel det är och hur det påverkar de barn som utsätts för detta.