Stjärnlösa nätter

Bok av Arkan Asaad
Amàr har lärt sig att leva självständigt i Sverige när han flyttat hemifrån och bort från en dominerande far. Han följer med familjen när de ska på semester till Irak där stora delar av hans släkt fortfarande bor. Amàr får uppleva stora kulturkrockar och en överraskning väntar som får honom att tappa hakan.
Intressant bok om Amar som ska bli bortgift med en kusin som han inte känner. Det är spännande att läsa om Amars kamp mellan sina egna känslor och pappans önskemål. När han dessutom träffar den stora kärleken blir det extra svårt för honom. mycket läsvärd bok.
Amár ska på semester med sin familj; men det kommer att bli något helt annat än att ta det lugnt och umgås med kusiner.
Författaren använder ett mycket enkelt språk, med även vissa slang. Författaren beskriver även miljöer, händelser och personer bra. Händelser och situationer följer en tydlig linje och hoppar inte fram och tillbaka med saker som har hänt. Boken går in på saker som sker i verkligheten och jag tycker att det är viktigt att veta om det. Därför anser jag boken rätt så lärorik. Sedan tycker jag att boken är mycket lättläst och skulle starkt rekommendera den till andra.
Arkan Asaad skriver om sitt eget liv. Han föddes i Kurdistan och kom med sin familj till Sverige som treåring. Boken handlar om när Amar som 19-åring återvänder till Kurdistan en sommar tillsammans med sin pappa och sina bröder. Det visade sig att pappan har planer för Amar. Han planerar Amars bröllop.
Man får följa Amar, hans tankar och handlingar under ett par år. Det handlar om att växa upp, ta ansvar för sig själv och rätten att välja sitt eget liv. Jag får en inblick i en kultur som jag inte tidigare haft insyn i. Jag läser också om hur vi i Sverige hanterar dessa frågor. Det är en bok, absolut värd att läsas. Arkan har något att berätta. Jag rekommenderar gärna denna bok. Den har gett mig nya kunskaper och även i viss mån större förståelse för svårigheter då olika kulturer kräver olika saker av den enskilda personen.
Stjärnlösa nätter av Arkan Asaad handlar om Amàr, en ung man som blir bortgift mot sin vilja. Amár växer upp i en svensk småstad i en kurdisk familj som styrs med järnhand av familjens pappa. Amàr är en drömmare som vill bli filmregissör och leva sitt liv på sina villkor. När han är arton år ändras hans liv för alltid. Familjen återvänder till Irak för första gången på flera år. Bilresan dit är lång och hård men det är inte det värsta. En kort stund efter att de kommit fram får Amàr veta att familjen vill att han ska gifta sig med sin kusin, Amira. Amár vägrar först men efter mycket påtryckningar går han till slut med på det. Efter det blir hans liv ett helvete.

Denna bok är oerhört viktig och den krossar verkligen ens hjärta. Man känner för Amàr och skulle helst vilja ta sig in i boken för att skydda honom mot allt runt omkring honom. Boken lyfter fram den verklighet som många svenskar med invandrarbakgrund går igenom i Sverige. Varje år åker barn med sina föräldrar på vad de tror är en semester till deras hemland, bara för att bli bortgifta. Denna bok lyfter fram hur fel det är och hur det påverkar de barn som utsätts för detta.