Minoritetsorkestern

An Orchestra of Minorities
Bok av Chigozie Obioma
"En omistlig roman." Svenska Dagbladet "Jag har inte blivit så gripen av en roman på mycket länge." Aftonbladet Chigozie Obioma är tillbaka med en ödesmättad Romeo och Julia-historia om en fattig bondpojke och den passionerade kärlek som förändrar hans liv. Chinonso råkar passera förbi just när Ndali tänker hoppa från en bro. Mot alla odds blir de förälskade, men Ndalis välbeställda föräldrar kan inte erkänna en obildad bonde i familjen. De gör allt de kan för att tvinga isär det unga paret. Chinonso inser att det bara finns en lösning: Han måste lämna Nigeria för att skaffa sig en fin europeisk utbildning. Men inget blir som han tänkt sig. Minoritetsorkestern är en drabbande berättelse om passion, uppoffringar och mänsklig dumdristighet. "Oj, vilken rik roman [...] Chigozie Obioma har berättelsens många skikt i sina händer. Han knuffar den gamla historien in i vår tid och trollar så att också det magiska blir realistiskt." Helsingborgs Dagblad " ... ett slags episk urberättelse som svävar genom tid och rum, högt ovanför människan och hennes klagande sång" DN "En mäktig roman i lättflytande översättning." BTJ
11 utgåvor
Välj utgåva
MinoritetsorkesternSvenska - Inbunden
ISBN: 9789177750390
An Orchestra of MinoritiesEngelska - Pocket
ISBN: 9780349143194
An Orchestra of MinoritiesEngelska - Inbunden
ISBN: 9780316412391
MinoritetsorkesternSvenska - E-bok
ISBN: 9789174416992
An Orchestra of MinoritiesEngelska - Inbunden
ISBN: 9781432862961
An Orchestra of MinoritiesEngelska - Pocket
ISBN: 9780349143187
An Orchestra of MinoritiesEngelska - Pocket
ISBN: 9780316412407
MinoritetsorkesternSvenska - Pocket
ISBN: 9789177751175
An orchestra of minorities
ISBN: 9781549149610
En mycket vacker bok, berättad ur ett annorlunda perspektiv. Berättarrösten är huvudpersonens "chi", alltså hans ande, att inte blanda ihop med hans själ. Denna ande berättar om sin värd, hönsfarmaren Chinonso, i tredje person. Chinonso har just varit på marknaden då han stöter ihop med vackra Ndali, på väg att ta livet av sig genom att hoppa från en bro. Han räddar henne genom att offra det enda han för tillfället håller kärt: sina fåglar. Chinonso och Ndali faller för varandra men han är en fattiglapp och hon en borgarklassbrud och ingenting verkar kunna övertyga hennes familj om att han är tillräckligt bra för henne. Därför bestämmer sig Chinonso för att "göra uppoffringar".

Berättelsen är gripande och frustrerande och som en beskrivning av klassamhällets fängelse fungerar den bra. Jag vet inte vad jag ska säga om dess genusperspektiv. Att den beskriver toxisk maskulinitet är en självklarhet, men samtidigt erbjuder klasskampen Chinonso en ursäkt, en väg bort från det personliga ansvaret. Ingenting han gör har han ansvar för, olyckorna bara händer, en efter en.

Kanske ligger det i berättarröstens roll, då det som tidigare nämnt är Chinonsos skyddsande som berättar historien. Anden vill sin värd väl, och kanske måste hen vädja till läsaren, få denne att förstå, att inte döma för hårt. Och Obioma skildrar verkligheten för sin huvudkaraktär väl, Både i den inre utforskningen av det mänskliga psyket och i de yttre omständigheterna som driver "hjälten" till sitt förfall. Men Ndali glöms bort. Vad vill hon? Varför älskar hon? Vem är hon egentligen, bortom rollen som kärleksobjekt för Chinonso? Vad hände med henne medan Chinonso var borta och "gjorde uppoffringar" hon aldrig bett honom om?

Minoritetsorkestern är, språkligt och dramatiskt, en bok väl värd att läsa. Samhällskritiken är intressant men kvinnosynen nedslående. Inte förrän man ger upp sina sympatier för huvudkaraktären och läser boken på ett annat mer cyniskt sätt kan man slappna av.