Liv

Bok av Mikaela Bley
Det är en varm dag i slutet av augusti när kriminalreportern Ellen Tamm lämnar Stockholm för att åka till sitt föräldrahem i Sörmland. Hon kan inte längre fly från det förflutna och de mörka minnen som väcktes till liv när hon rapporterade om fallet Lycke i början av sommaren. Nu ska hon tillbaka till platsen där allt började, när hon var åtta år och hennes tvillingsyster dog.När Ellen stannar för att tanka i Stentuna, utmed riksväg 52, får hon höra att en kvinna har hittats brutalt ihjälslagen vid en åker en bit därifrån. Ingen tycks veta vem hon var eller vad hon gjorde i trakten, och mordet skakar många i byn. Ellen börjar nysta i den döda kvinnans öde och ju mer hon börjar gräva i vad som hänt, desto mer inser hon att småstadsidyllen rymmer mörka hemligheter och att det är mycket som inte är som det verkar. Inte minst när det gäller henne själv och systerns död. Spänningsromanen Liv är den andra boken i serien om den egensinniga TV4-journalisten Ellen Tamm, och en fristående fortsättning på Lycke som kom ut 2015. MIKAELA BLEY är född 1979 och bori Stockholm med sin man och derastvå barn. Hon har tidigare jobbat sominköpare på TV4, men skriver nu påheltid. Debuten Lycke kom 2015 ochkort efter utgivningen i Sverige blevden hett villebråd hos utländskaförlag och är nu såld till flertaletländer. Sagt om Lycke:"inte så ofta jag fullständigt fastnar i en deckare på det sätt jag just nu gjort [...] Otroligt spännande, underlig, obehaglig, underhållande." Alex Schulman "en spänningsroman utan dess like!" Plaza Kvinna
Det var av en händelse jag upptäckte författaren Mikaela Bley. Och det är jag glad för! Hennes debutdeckare Lycke kom 2015. Året därpå gavs uppföljaren Liv ut. Det är böcker som handlar om mord och barn och som inte väjer för det faktum att barn kan vara väldigt grymma. Till exempel.

Men det finns flera teman. I Liv är det till och med ganska många. Att då lyckas knyta ihop säcken utan att få nån lös tråd som sticker ut är en konst. Lycke läste jag i mars 2017. Jag gav boken högsta omdöme. I november 2017 köpte jag uppföljaren i pocket, den andra boken om TV4-journalisten Ellen Tamm.

Det är augusti och varmt. Ellen Tamm plågas av de minnen som fallet Lycke väckte, är sjukskriven och har isolerat sig totalt. Till sist åker hon i alla fall till föräldrahemmet i Sörmland för att bo hos sin mamma och gå hos en terapeut. Men på vägen ner råkar hon få höra om en kvinna som har hittats mördad i närheten, en kvinna som ingen tycks känna igen. Självklart kan Ellen inte låta bli att intressera sig för fallet och snart jobbar hon igen. Visserligen deltid, men ändå. Parallellt med den färska mordhistorien försöker Ellen komma över tvillingsysterns drunkningsdöd när flickorna var åtta år.

Det är, som sagt, många teman i den här boken. Utan att avslöja hur allt hänger samman kan jag nämna polygami, HBTQ, våldsamma relationer, familjehemligheter, grymma barn… och så mord, förstås. Det här är ju i första hand en deckare – eller spänningsroman, som genren numera heter. Jag tycker att författaren får till det alldeles utmärkt med alla teman. Hon väjer inte för sånt vi ogärna pratar om – att barn kan vara elaka och våld i alla sorters kärleksrelationer, för att nämna något. Berättelsen känns realistisk. Boken är spännande precis hela tiden och jag kan inte i förväg lista ut helt hur saker och ting förhåller sig. Så här ska en bra deckare vara!

Ett par irriterande korrekturfel till trots får boken högsta omdöme.
”Liv” är Mikaela Bleys 2:a bok om kriminalreportern Ellen Tamm på tv 4. Tidigare har hon skrivit ”Lycke” som jag också recenserat här på omnible.
”Liv” tar vid där ”Lycke” slutade så tror det skulle vara bra att läsa den första först även om det nog också funkar läsa dom var för sig!
Boken börjar med att Ellen är sjukskriven efter fallet med Lycke då det tog hårt på henne och hon blev påmind om sin tvillingsysters död när de bara var 8 år. Nu är hon påväg till sin mamma och till föräldrahemmet när hon läser på tidningslöpsedlarna om en kvinna som hittats mördad i Ellens hemby.
Det blir upptakten till denna boken och vad den handlar om men i den här boken får man också lära känna Ellen lite mera och man får lite mer ”kött på benen” vad som hände med Elsa, Ellens då 8 åriga tvillingsyster.
Jag gillar också denna boken och Mikaela Bley har blivit en ny favorit för mig. Sån tur att det finns ytterligare 2 böcker om Ellen Tamm!
Liv är en spännande bok fylld med många oförutsägbara händelser. Mikaela Bley skriver riktigt bra och det ska bli spännande och läsa mer om Ellen Tamm.