Maskrosungen

Bok av Sandra Gustafsson
Maskrosungen är en gripande och självutlämnande berättelse om en flicka som trots hårda förutsättningar växer upp till en stark, välutbildad kvinna. Redan när Sandra föddes var hennes mamma psykiskt sjuk. När Sandra växer upp glider mamman allt djupare in i sin sjukdom och sitt alkoholmissbruk. Hon pantsätter Sandras saker för att ha råd med vin och cigaretter. Sandra ansvarar så gott hon kan för hushållet, medan hennes mamma låser in sig i sitt rum och eldar upp brev och pratar med sig själv. Ofta finns ingen mat i huset, de pengar som finns går till mammans missbruk. Sandra får mat av sina kompisar, som smugglar ut smörgåsar till henne. För dem är det ett spännande äventyr, men för Sandra handlar det om överlevnad. 17 år gammal träffar Sandra sin blivande man. De kämpar för ett bra liv tillsammans, gifter sig och får två barn. När andra barnet är fött briserar ännu en bomb i ett liv som bara behöver lugn och ro. De får beskedet att maken drabbats av MS. Ljudbok: 1 Mp3-cd Speltid: 6 t. 15 min. Uppläsare: Nina Haber
Boken handlar om Sandra själv och hennes uppväxt, först med en psykiskt sjuk mamma och sen med en alkoholiserad pappa. Boken är mycket utlämnande, så himla starkt berättat och skrivit, jag blev oerhört berörd av denna bok som grep tag direkt.
Är en sån bok som sätter spår och man kan inte bara slå igen den när man läst klart utan den finns med länge efteråt! Boken triggar igång så många känslor, så många tankar... Blir lite rädd för tror tyvärr detta förekommer även nu 2020, att myndigheterna många gånger är för flata att ingripa.
Detta är en mycket stark bok och full pott från mig 5 av 5.