Kåtornas folk

Bok av Ester Blenda Nordström
Ester Blenda Nordström beger sig till Saarvuoma i Lappland. Hon har fått anställning som nomadlärarinna. Ester får vara med i samernas dagliga liv, hon får uppleva hur det känns att vakna genomvåt på morgonen av att allting är blött och hastigt packa ihop sina saker, ta ner kåtan och flytta för att sedan sätta upp kåtan igen.
1916, två år efter att författaren och journalisten Ester Blenda Nordström gav ut sin debutbok, reportageboken En piga bland pigor, publicerade hon sin nästa reportagebok, Kåtornas folk. Denna gång är det inte under täckmantel, utan nu har hon fått anställning som nomadlärarinna hos samebarnen i Saarvuoma i Lappland. Ester får vara med i samernas dagliga liv, däribland långa fjällvandringar med samerna där de har alla sina ägodelar lastade på pulkor, när kåtorna ska resas för att efter en tid monteras ner för nästa flytt.

Ester får också uppleva rasismen mot samerna. När hon tillsammans med några samer beger sig till närmsta tätbebyggelse för att genomföra diverse inköp nekas de rum på pensionat, trots att det finns rum lediga.

Att undervisa samebarnen visar sig bli mycket svårare än vad Ester kunnat föreställa sig. De har mycket bristfälliga kunskaper i språk och matematik.

Trots att samelivet i Saarvuoma är mycket hårdare än det bekväma liv med diverse moderniteter som Ester är van vid verkar hon snabbt anpassa sig till sin nya tillvaro. Det är imponerande att läsa om hur väl Ester tacklar de svårigheter hon stöter på. Hon bygger betydelsefulla relationer, men ska endast vara där i sex månader.

Kåtornas folk är en väldigt bra bok som ger en inblick i samernas liv för hundra år sedan. Det är intressant att läsa om Esters upplevelser och om hennes undervisning. Det som drar ner betyget på boken är att den har en lång startsträcka. Först när jag kommit närmare halvvägs in i boken fångar den mitt intresse ordentligt.