Lilla stjärna

Little Star
Bok av John Ajvide Lindqvist
Av författaren till bästsäljaren "Låt den rätte komma in" Lilla Stjärna är berättelsen om två flickor. Under en svamputflykt hittar svensktoppsartisten Lennart ett spädbarn nedgrävt i en plastpåse. Han räddar flickan till livet och hennes första skrik gör honom stum. Ur den lilla kroppen stiger en serie perfekt träffade toner. Han tar med flickan hem och gömmer henne i källaren. Hennes obefläckade musikalitet ska ge hans liv mening. Hon är Flickan med den gyllene håret. Vid samma tid föds en annan flicka i en mellanstor svensk stad. Hennes liv rymmer inte många glädjeämnen. Hon upplever sig själv som grå och alldaglig med få begåvningar och ännu färre vänner. Hon tröstar sig med elaka hyss och trollande på olika nätforum. Hon är Den andra flickan. Så småningom korsas de två flickornas vägar. En brinnande vänskap växer fram, med förödande konsekvenser för alla som kommer i dess närhet. Lilla Stjärna är en historia om kärlek och besatthet, om en röst ifrån en annan värld och idoldyrkan driven till sin spets. Hur långt är du villig att gå för den du beundrar över allt annat? I Lilla Stjärna för John Ajvide Lindqvist ännu en gång in skräcken i ett vardagligt, samtida Sverige. Unga människor i en värld av bortvända vuxna försvarar sig med vad som finns till hands. Eldrivna verktyg, om så krävs. Det är hans mörkaste bok hittills och både känsliga läsare och älskare av Allsång på Skansen varnas.
Jag kan med handen på hjärtat säga att John Ajvide Lindqvist är Sveriges bästa skräckförfattare, om inte den allra bästa i genren skräck. Han skriver på ett sätt som gör att du från första meningen och som håller dig fast till slutet, till och med efter boken är slut då du inte kan sluta tänka på den. Det kan inte bli bättre än så här.

Jag hade faktiskt inte en aning vad den här boken handlade om när jag plockade upp den så blev skapligt förvånad när det var om idol och musik. Jag vet inte varför men det förvånande mig något enormt och jag som inte egentligen har något stort musik intresse blev nervös, vilket jag inte behövde bli. Det var så mycket mer än bara det som utvecklades till något så mycket större.

Jag vet inte hur Ajvide Lindqvist gör det men han skriver om känslor på ett sätt som känns så verkliga. Man känner verkligen känslorna själv, det tar sig in i dig på ett sätt som jag inte kan förklara. Det är bara så vackert men ändå så mörkt på något sätt.

Och vad var det där för slut? Vilket jävla slut. Jag kan inte ens säga, jag kan inte tänka något. Bara - herrejävlar.
Otroligt gripande bok och trots att det var flera är sedan jag läste den minns jag handlingen tydligt. Kommer läsa om det igen och rekommenderar den boken till folk som vill läsa en bok som inte går att lägga ifrån sig.
En otroligt intressant bok som jag nästan ser som tre böcker i en. Inledningen med familjelivet och sången. Sökandet efter vänner och tillslut besattheten kring artister.
Allt med en övernaturlig känsla.
Boken har flera toppar och dalar. Subtilt målande språk som egentligen inte är fångande, men det passar boken ändå. Det är är icke-bildligt språk men förmår att ge tydliga visualiseringsr som man får rysningar av . Jag känner egentligen inte så mycket med karaktärerna, men jag vill veta mer och kan inte låta bli att fortsätta läsa. Fantasiska och passande kapitelnamn!