Eliza och hennes monster

Eliza and Her Monsters
Bok av Francesca Zappia
»En gripande skildring av depression och ångest och nätburen vänskap.« | Kirkus Review I verkligheten är artonåriga Eliza Mirk blyg, knepig, smart och helt utan vänner. På nätet är hon däremot en supersuccé: under sitt alias LadyConstellation skriver och ritar hon den otroligt populära serien Monstrous Sea som har miljoner fans och läsare. Eliza kan inte ens föreställa sig att hennes riktiga tillvaro ska kunna mäta sig med den hon lever i på nätet åtminstone inte förrän Wallace Warland börjar på hennes skola och Eliza inser att den verkliga världen kanske inte måste vara så hemsk ändå. Men så råkar Elizas alter ego bli avslöjat, och allt ställs på spel: hennes serie, hennes relation till Wallace och hela hennes tillvaro. En perfekt bok för alla som älskar Noelle Stevensons Nimona och Rainbow Rowells Fangirl. FRANCESCA ZAPPIA är en amerikansk författare och serietecknare som bor i Indiana, USA. Eliza och hennes monster är hennes andra bok: En stark och gripande ungdomsroman, rikt och originellt illustrerad med seriestrippar och skärmdumpar. »Ett kärleksbrev till fans, till vänskap och till berättelserna som formar oss. En magisk bok.« | Marieke Nijkamp, författare till This Is Where It Ends »Francesca Zappia skildrar Elizas komplicerade kamp med ångest och depression. Boken är pepprad med detaljerade illustrationer från Elizas serie, tecknade av Zappia själv. En glödande hyllning till online-kändisskap.« | Booklist
Artonåriga Eliza går sitt sista år på High school och är helt utan vänner. All hennes lediga tid går åt till att rita och skapa den stora succén Monsterous sea som är en webbserie med flera miljoner läsare. Detta tills hon blir vän med den nya killen på skolan, Wallace.
Åh vad jag önskar att jag hade läst den här boken när jag själv gick på gymnasiet. Trots att det finns stora skillnader mellan mig och Eliza (jag har tyvärr aldrig haft en webbserie med miljoner läsare eller en talang för att teckna) så kunde jag känna igen mig mycket i Eliza från mina tonårsår. Det känns som att det är få tonårsböcker som tar upp ämnet om att vara introvert och att helst vilja tillbringa många timmar ensam på mitt rum med sina internet-vänner men det gjorde den här boken väldigt bra.
Två aspekterna som jag verkligen gillade i boken var hur närvarande både Elizas föräldrar och tekniken var i boken. Familjedynamiken i boken känns äkta med smeknamn, lite tjafs och missförstånd men även en hel del kärlek. Så fint! Det är heller inte alla böcker som får med hur stor del mobilen har i ungdomars liv nu för tiden. Jag tycker det var intressant att få läsa chat-meddelandena mellan Eliza och hennes internet-vänner.
Trots att delen om Elizas webbserie Monsterous Sea kanske inte var min favoritdel att läsa om var det ändå kul att boken inkluderade några av hennes sidor så man fick reda på hur serien såg ut. Jag tyckte även om hur relationen mellan Eliza och Wallace byggdes upp och hur de verkligen öppnade upp sig och lärde känna varandra på djupet. Litet minus dock för onödigt drama (i mitt tycke) i slutet.
Sammanfattningsvis en fin bok som jag gillade och kände igen mig i. Rekommenderar även Fangirl av Rainbow Rowell i samma genre.
En underbar, fin och gripande historia om vänskap, fandom och kärlek till berättelser!

Vad jag älskade Eliza! Hon är osynlig och ensam i skolan, men hennes liv är allt ifrån tråkigt då hon är skapare till en otroligt populär serie. Något som hon håller hemligt för alla utanför hemmet. Som någon som själv definierar sig som en nörd är det härligt att läsa om en bok som behandlar fandom-världen. Det är även härligt och fint att se hur hennes vänskap med Wallace utvecklar sig. Berättelsen höll mig fast och det var spännande att se Elizas kamp och utveckling. Jag fastnade så mycket att jag gav denna bok 5/5!
Den här boken har verkligen blivit tokhyllad och även jämförd med Fangirl av Rainbow Rowell, som jag tyckte var okej. Med tanke på detta så försökte jag att hålla nere förväntningarna på boken för att inte bli besviken. Måste säga att jag inte blev det. Boken är sådär härligt typiskt ungdomlig med lite drama när Elizas identitet blir avslöjad, stundtals gullig och tar emellanåt upp mer seriösa ämnen. Det handlar bland annat om psykisk ohälsa, hos fler än en av karaktärerna (vill inte avslöja för mycket). Jag gillar även att Eliza kanske inte är den klassiska huvudpersonen som är bubblig och utåtriktad utan mer blyg. Boken handlar till viss del om Monsterhavet och vi får se exempel på seriesidor med karaktärerna i den.