Jag for ner till bror (Jana Kippo, #1)

Karin Smirnoff 

En våldsam och vacker berättelse om övergrepp och syskonkärlek i en fiktiv by i Västerbotten. Jana Kippo lämnar Luleå efter många år för att åka tillbaka till Smalåker. Där väntar tvillingbrodern, gamla vänner och nya bekantskaper. Ju fler kontakter som Jana återknyter, desto fler pusselbitar faller på plats. Sakta tar Jana kontroll över sitt eget liv igen.

5 utgåvor
Välj utgåva
Jag for ner till brorSvenska - Inbunden
ISBN: 9789177950981
Jag for ner till brorSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789177950998
Jag for ner till brorSvenska - E-bok
ISBN: 9789177951018
Jag for ner till brorSvenska - Pocket
ISBN: 9789177951322
Jag for ner till brorSvenska - Pocket
ISBN: 9789177951049
Hela denna serien är helt otroligt skriven. Smirnoff har en förmåga att skriva så att läsaren inte kan låta bli att slukas med i berättelsen. Hon får läsaren att känna vad hon förmedlar. Vissa sidor skapar känsla av obehag, andra av rent äckel som känns nästan fysiskt i läsaren. Jag rekommenderar denna bok och hela serien varmt. Den stillsamma dramatiken påminner om den i Väggen av Marlen Haushofer.
Jana Kippo återvänder till sina barndomstrakter i fiktiva Smalånger i Västerbotten. Hennes tvillingbror Bror bor fortfarande kvar på gården där de båda växte upp. Brodern är på glid efter en skilsmässa och ägnar sig åt ett intensivt alkoholmissbruk. Alkoholen är viktig för flera av männen i Smalånger, då som nu. Jana har varit borta länge, ändå vet alla i byn vem hon är. När hon tar ett jobb på hemtjänsten återser hon flera gamla bekanta, t.ex. föräldrar till skolkamrater och en dödssjuk bästa vän.

Människorna i Smalåker bär alla på en pusselbit till Janas liv, och sakta men säkert rullas en hemsk historia från barndomen upp. Det står också klart att flera personer fortsatt att påverka Janas liv, även efter att hon flyttat från Smalåker.

Det är en våldsam berättelse om syskonkärlek, utsatthet, incest och mord. Bit för bit, likt en thriller, avslöjas grymma övergrepp i syskonens barndom. Samtidigt finns det mysterier i nutid, som mot slutet av berättelsen får sin förklaring. Den skickliga dramaturgin gör det omöjligt för läsaren att lägga ifrån sig boken. Även om historien innehåller mycket elände finns det också glimtar av kärlek och hopp. Karin Smirnoffs egenartade sätt att skriva, utan versaler, skiljetecken och pratminus ger närvaro och färg till berättelsen.