En ljusets lek

A Trick of the Light
Bok av Louise Penny
»Penny är fenomenal på att med små medel och bedrägligt lugn leda läsaren längre och längre in i intrigen. Tycker man om PD James och Donna Leon, njuter man garanterat av Louise Pennys Gamache-serie.« | Västerviks-Tidningen »Det var länge sedan jag läste en så här bra deckare.« | Anna-Karin Ferm, Go' kväll »Hjärtan brister«, hade Lillian Dyson omsorgsfullt strukit under i sin bok. »Det finns inga kärleksfulla relationer längre.« Men nu är Lillian själv död, hittad bland löjtnantshjärtan och liljor i Clara Morrows trädgård i Three Pines, mitt i festligheterna kring Claras soloutställning i Montreal. Kommissarie Gamache, chef för mordroteln vid Québec-polisen, kallas till byn, där han möts av den samlade konstvärlden - en värld full av nyanser, av ljus och skugga, en värld där ingenting är vad det först ser ut att vara. Inte ens när fakta börjar komma i dagen är Gamache helt säker på om det är sanningen - eller bara en ljusets lek. LOUISE PENNY är en kanadensisk deckarförfattare som översatts till ett trettiotal språk och sålt över tre miljoner böcker. Hennes deckarserie med kriminalinspektör Armand Gamach - som fått henne att kallas en modern Agatha Christie - utspelar sig i Québec i Kanada. Louise Penny har vunnit The Barry Award, The Agatha Award för Bästa kriminalroman (fyra år i rad) och Anthony-priset två gånger. En ljusets lek finns bland annat med på Marilyn Stasios Notable Crime Books of the Year i New York Times Book Review och på The Globe & Mails lista över årets bästa kriminalromaner.   »Pennys deckare är i en klass för sig.« Betyg 5 av 5 | Snowglitter »För alla som saknar Agatha Christie och kanske vill ha något ännu bättre.« | Jenny Rydqvist, Sydsvenskan »När Louise Penny är som bäst är hon svidande vackert existentiell.« | Lotta Olsson, Dagens Nyheter
13 utgåvor
Välj utgåva
En ljusets lekSvenska - Inbunden
ISBN: 9789177017745
En ljusets lekSvenska - Pocket
ISBN: 9789177818274
A Trick of the LightEngelska - Inbunden
ISBN: 9780312655457
A Trick Of The LightEngelska - Pocket
ISBN: 9781250007346
A Trick of the LightEngelska - Ljudbok
ISBN: 9781427213204
A Trick of the Light (Hardback) - NewEngelska - Inbunden
ISBN: 9781410441072
A Trick of the Light - Used
ISBN: 9781445859491
En ljusets lekSvenska - Okänt
ISBN: 9789178935437
Den sjunde delen i kanadensiska Louise Pennys Three Pines-serie om kommissarie Armand Gamache har titeln En ljusets lek.

Clara Morrow ska ha en stor utställning. ”Alla” är där, såväl vänner som konstkritiker. Clara gör verkligen succé. Dessvärre slutar det hela i katastrof. I Claras och Peters trädgård hittas nämligen en död kvinna. Det visar sig att Clara och kvinnan var gamla bästisar – tills kvinnan gjorde nåt riktigt oförlåtligt. Detta i sig gör Clara misstänkt för mordet. Riktigt så enkelt kan det förstås inte vara. Utöver detta kämpar Armand Gamache och hans närmaste med såväl gamla spöken som nya. Fallet leder dem dessutom till AA. Gabri och Oliviers närvaro i boken är något nedtonad den här gången, men de står annars för HBTQ-inslaget.

På skyddsomslaget till boken citeras en recensent vid nån amerikansk tidning. Enligt citatet är detta den hittills bästa boken i Three Pines-serien. Mina förväntningar var höga. Och sannerligen – jag håller med! I den här boken känner jag att författaren har hittat sina karaktärer på riktigt. De är så realistiskt skildrade – med sina fel och brister och lustigheter – att detta nästan är det bästa i boken, inte själva mordgåtan. En touch av Agatha Christie, men en smula spetsigare och rejält mycket modernare. Så skulle jag vilja klassa författaren. Boken är mycket spännande, för den mänskliga psykologin är fascinerande, inte tu tal om annat.

Mitt omdöme blir det högsta.Och så tycker jag att Modernista bör skynda sig att ge ut de kvarvarande böckerna som ännu inte är översatta och utgivna i Sverige.