Bläckdöd

Bläckhjärta

Inkheart
Bok av Cornelia Funke
Meggie bor med sin pappa Mo, men de är jagade. De tar skydd hemma hos faster Ellinor som har ett enormt bibliotek där Mo kan gömma den bok allt startade med. Men än är de inte säkra, för där ute lurar den onde Capricorn. Dessutom har Sotfinger visst en önskan.
Ibland dyker det upp en sådan där barnbok som liksom aldrig går ur tiden och som gör djupa intryck hos läsaren. Bläckhjärta, första delen i en trilogi, är en sådan bok. Den passar både killar och tjejer i slukarålder (9-12 år), men kan läsas som högläsning för lite yngre barn och också läsas med behållning av en tonåring. Det är en spännande berättelse som blandar vardag och verklighet med magi och ondska.

Huvudpersonen Meggies pappa har den fantastiska - och kusliga - förmågan att läsa så att berättelser blir levande. Det har kostat honom hans fru och fört in en del obehagliga skurkar från bokvärldar till vår värld. Nu är Meggie och hennes pappa jagade och vet inte hur de ska ta sig ur knipan - en otroligt spännande och originell berättelse.