Brunstkalendern

Bok av Emma Hamberg
Tre systrar samlas på familjens mjölkgård när det krisar som mest. Lena tycker livet med familjen blev mycket jobbigare än det var tänkt. Åsa fick det hon önskade även om det blev på helt fel sätt. Marie har sin hårdrocksbar, men har fastnat i ett svart hål. Såklart det blir svårt att andas med så mycket ångest.
En härlig feelgood roman om tre systrar och hur deras liv sammanflätas igen när deras pappa dör. Hög igenkänninsfaktor i alla tre karaktärerna som systrarna utgör. Andra gången jag läst då, den lämnat avtryck i minnet.
I ladugården ropar korna desperat efter hjälp och systrarna får rycka in. Lena som blev kvar med familjen på landet vill skapa sitt eget liv. Åsa och Adam är så lika men kan inte fylla tomrummet med sina miljoner. Marie skapade livet hon ville ha med sin hårdrocksbar och hunden Otto, men behöver hjälp av mamma att få ut skriket som fastnat i halsen. Ibland behöver något vändas upp och ner för att kunna se bortom svek, kaninbajs och håriga karlar.

Olika som natt och dag med sina egna problem får systrarna inblick i varandras liv och hjälps åt för att rulla igång livet igen. Med hjälp av en omsydd lagårdsoverall, en glassbilschaufför och en osedd svåger kanske det ändå löser sig ganska bra. Det är inte helt enkelt att föra samman en stökig småbarnsfamilj med en barnlös mångmiljonär och en rockbrud med silikontuttar. Med stor känsla och en helt egen ton i sina texter lyckas Emma Hamberg väva ihop en hjärtskärande berättelse med mycket humor. Den är lättläst och det är enkelt att ta till sig livet när det är som mest levande. Boken tål att läsas om många gånger bara för att få återuppleva dessa känslor.