Den osannolika mördaren

Bok av Thomas Pettersson
I den här boken, som belönats med Guldspaden, berättar författaren om hur Stig Engström tidigt avfördes från Palmeutredningen på felaktiga grunder. Pettersson ger läsarna en mängd fakta om det som idag anses vara mordutredningens huvudspår. Han låter oss också ta del av färska intervjuer med bland andra Mårten Palme och en expert på mord med politiska motiv.
En väldigt spännande bok om mordet på Olof Palme - jag blev helt uppslukad och läste ut den mycket fortare än jag väntat mig. Nu har ju Skandiamannen officiellt utpekats som mördaren, men kommer man någonsin veta helt säkert? Antagligen inte, eftersom han aldrig utreddes ordentligt. Och det kan man alltså läsa om här, plus såklart om allt som tyder på att det var han. Mycket frustrerande läsning.
Det här är en oerhört intressant bok för alla som är intresserade av mordet på Olof Palme. Oavsett om man tror på Petterssons teorier eller inte så ger han läsaren en fantastisk bild av hur fruktansvärt illa den här utredningen skötts.
Den osannolika mördaren – Skandiamannen och mordet på Olof Palme av Thomas Pettersson

Den 28 februari 1986 hände något som ingen trodde kunde hända i Sverige, vår statsminister Olof Palme blev skjuten helt öppet på Drottninggatan i Stockholm. Han och hustrun Lisbet hade varit på bio när de bestämde sig för att promenera hem till sin lägenhet i Gamla Stan.

Efter att haft mejlkontakt med professor Leif G W Persson om Skandiamannen, Stig Engström började författaren Thomas Pettersson gräva i Palmemordet. Varför hade Stig Engström inte kontrollerats noggrannare från första början?

På mordkvällen jobbade Engström över på sitt jobb som grafiker på Skandias huvudkontor på Sveavägen, precis i närheten av den plats där Palme mördades. Han stämplade ut klockan 23.19 enligt stämpelklockan och han pratade då några ord med väktarna som kunde intyga tiden. Klockan exakt 23.21.30 blir Palme skjuten och flera vittnen beskrev en man som bar en mörkblå jacka av längre modell, mössa eller en keps med uppfällda öronlappar, en perfekt beskrivning på Stig Engström. Han återvänder till Skandia 23.40, säger chockat till väktarna att han sett ett mord i närheten och han därför missat sista tunnelbanan hem till Täby.

Dagen efter mordet tog Engström kontakt med Svenska Dagbladet och berättade att han sett när Palme blev mördad. Han berättade att han var med och hjälpte till med livräddning och att han pratade med Lisbet Palme, som hade pekat i den riktning som mördaren sprang i väg. Senare blir han filmad i Rapport och då är bar han exakt likadana kläder som vittnena berättade att den misstänkte mannen som strök omkring vid mordplasten hade på sig. Efter mordet tog han regelbundet kontakt med polisen för att berätta mer och mer detaljer om mordet.

Hans Holmér, den första utredningsledaren var däremot inte intresserad av Engström, han sågs enbart som ett jobbigt vittne. Holmér var mer inne på det så kallade PKU-spåret, men det ledde ingenstans, och utredningen stod ganska still under flera år. Nästa gång det händer något var 1988 när alkohol- och drogmissbrukaren, Krister Pettersson kom på tal. I en vittneskonfrontation pekade Lisbet Palme ut honom som mördaren, och han blev fälld i tingsrätten, men friades i hovrätten 1989. Efter det blev det stiltje återigen i Palmeutredningen ända fram till nuvarande utredningsledaren Krister Peterson tog över Palmegruppen 2017. Thomas Pettersson (denna boks författare) skrev en artikel i tidningen Filter om Stig Engström i slutet av 2018 och intresset för honom upptogs. Engström dog redan 2000 och därför inte kunnat förhöras, om han nu var mördaren lär vi aldrig få veta vad som egentligen hände den natten, det tog han med sig i graven.

En mycket givande och intressant faktabok om mordet på Olof Palme. Om polisernas kapacitet var så dåliga som det beskrivs i boken är det skrämmande. Vi kommer aldrig få veta om Stig Engström (Skandiamannen) var den som mördade Palme eller inte, men hade polisen fått syna och förhört honom bättre hade sanningen troligtvis kommit fram till slut. Enligt det författaren kommit fram till är det inte alls otroligt att Engström är mördaren. Jag rekommenderar boken till alla som är intresserad av mordet på vår statsminister, ett mord ingen trodde kunna hända i Sverige.

Nu efter min recension av boken har Krister Peterson gått ut med information att det troligtvis var Engström som mördade Palme. Lite märkligt, tycker jag eftersom inga nya bevis lades fram i form av skjutvapen eller något annat som kunde sluta cirkeln. Jag tror aldrig vi får veta vem som mördade Palme, det har gått för lång tid och många som visste något är också döda i dag.